Senátor Czernin vypráví, jaký na něj měl od dětství vliv Schwarzenberg. Politiku prý dělá z čistého idealismu

13.07.2019 13:03

Senátor a šlechtic ze středočeského zámku Dymokury Tomáš Czernin chce v listopadu kandidovat na předsedu TOP 09. V rozhovoru pro server Blesk.cz prozradil, že jeho cílem je stranu pozvednout, navrátit jí zpět hrdost a udělat změny, jelikož její „motor začal chcípat“. Rozpovídal se i o tom, jak hodně blízko má ke spoluzakladateli strany TOP 09, která letos slaví 10 let své existence, Karlu Schwarzenbergovi. A zároveň také přislíbil, že nebude žádnou loutkou Miroslava Kalouska.

Senátor Czernin vypráví, jaký na něj měl od dětství vliv Schwarzenberg. Politiku prý dělá z čistého idealismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Průzkumy TOP 09 pro znovuzvolení do Sněmovny zatím příliš naděje nedávají, Czernin je přesvědčen o tom, že má okolo dobrý tým, který by mu pomohl stranu opět zvednout. „Jiří Pospíšil splnil svoji roli, ale předseda musí straně věnovat více času a při tomhle vytížení to nemůže stíhat,“ vyjádřil se k předsednictví Pospíšila.

S Karlem Schwarzenbergem má Czernin užší vztah a už v jeho dětství na něj prý měl významný vliv. „Byli kamarádi s mým tatínkem prakticky od malička, od peřinky se dá říct. V důležité době pro mladého muže, kolem mé dvacítky jsem k němu jezdil na prázdniny,“ popsal Czernin. „Teď, když mě žádal, abych se toho ujal, tak jsem si říkal, to byla poslední kapka, že to pro něho chci udělat,“ řekl, co ho také vede ke kandidatuře.

Připomněl, že politiku jako živobytí však nemá, ale dělá ji z idealismu. „Je to určitá tradice v mojí rodině, že celé generace nějakým způsobem zasahovala do chodu této země,“ podotkl šlechtic.

Prozradil, s jakou vizí plánuje vystoupit na listopadovém sněmu. „Musíme zdůrazňovat to, že TOP 09 je autentická konzervativní strana,“ řekl jasně s tím, že TOP 09 je strana evropská a stojící na evropských hodnotách, které vycházejí z křesťanských a judaistických tradic. Tomu je jakákoliv xenofobie a populismus cizí.

„Ona se změnila i celková politická situace od té doby a tady nikdo tehdy nepočítal s tím, že zemi uchvátí nebo bude se snažit uchvátit oligarcha. To je takový cíl: je potřeba spojovat síly, které se tomu chtějí postavit,“ doplnil Czernin.

Co se týká komunální úrovně, zde Czernin zdůrazňuje, že záleží především na lidech. „Myslím si, že trošku začal chcípat motor, chci lidi znovu nastartovat, vlít jim do žil optimismus,“ uvedl s nadšením senátor, který rád poukazuje na místa, kde to ve volbách dopadlo zcela jinak, než to celorepublikově vypadá.

Stejně tak rád by TOP 09 navrátil hrdost, aby se za ni lidé nebáli kandidovat nebo říct, že jsou členy. Pořád je podle něj dost lidí, kteří jsou nadšeni, jsou ochotni pracovat, jen je prý člověk musí trochu namotivovat. „Jsem v Senátu členem klubu STAN a jsem rád, že se obnovilo to partnerství se Starosty a nezávislými. Myslím si, že je načase zkrátka intenzivněji spolupracovat s dalšími demokratickými stranami,“ podotýká.

Původní zdroj ZDE

Nemyslí si, že by v případě úspěchu měl podobné problémy jako Pospíšil, když nebude řídit stranu z Poslanecké sněmovny. „Valdštejnský palác je hned vedle Poslanecké sněmovny, takže v tom nevidím problém nějakým způsobem koordinovat naše poslance ve Sněmovně,“ myslí si Czernin.

Závěrem dodává, že je podstatné, jakým způsobem se strana vyvine po sněmu. „Je potřeba udělat některé poměrně zásadní změny, je zapotřebí, aby se strana začala konkrétně vyjadřovat k jednotlivým otázkám, které naši zemi skutečně trápí,“ uvedl Czernin, jehož prý velmi těší podpora skutečného zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska. „Jestli se mě ale chcete zeptat, jestli se neobávám toho, že budu jeho loutka, to se skutečně neobávám,“ ujistil senátor Czernin na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…