Senátor Fischer napráskal Hamáčka: Schází se s čínskými komunisty a mlčí o tom

02.08.2019 17:29

Senátor Pavel Fischer se rozepsal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz o česko–čínských vztazích. Pozastavil se nad tím, že se místopředseda vlády tajně schází s čínskými komunisty, ale i nad tím, že podle všeho čínská ambasáda vytěžuje firmu Huawei a pídí se po informacích ze soukromí našich občanů.

Senátor Fischer napráskal Hamáčka: Schází se s čínskými komunisty a mlčí o tom
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

„Česko–čínské vztahy se v posledních měsících dostávají na zcela novou úroveň, přitom můžeme jen těžko mluvit o vzájemné výhodnosti. Stručně řečeno: Čína nám ukazuje sílu. Svou roli v tom hraje také ministr vnitra Jan Hamáček, který se setkává s komunistickými delegacemi, ale před českou veřejností o nich mlčí,“ poznamenal Fischer s tím, že je nepřijatelné, aby český ministr legitimizoval komunistické funkcionáře. Své počínání by měl dle jeho názoru vysvětlit.

Původní text ZDE.

Následně se Fischer rozepsal o tom, že se z výpovědí bývalých manažerů čínské firmy Huawei dozvídáme, že firma sbírala citlivé informace o českých úřednících, které následně předávala čínské ambasádě. „Tak vypadá v praxi sbírání dat pro tajné služby. Použijí je k tomu, aby si vytipovaly vhodné cíle pro svoje vlivové působení. Tím může být korupce, nátlak nebo vydírání,“ míní senátor. 

Fischer následně uvedl, že Čína nás podle svých strategických dokumentů považuje za nepřátele. „Vytýkací dopisy, které z Číny směřují do České republiky, jsou jen začátek. Česká ambasáda v Pekingu musí být připravena na to, že jí Číňané jednoho dne pro výstrahu třeba odpojí elektřinu, zavřou vodu a před bránu postaví tank,“ zmínil Fischer a dodal, že jde o spor o naši suverenitu.

„Jsme evropská civilizovaná země, ve které mají politici poslouchat své občany, ne cizí mocnosti. Je dobré si to vyjasnit hned, než o nás budou čínští komunisté s využitím svých technologií vědět úplně všechno a nebude cesty zpět,“ uzavřel s tím, že ministerstvo zahraničí by si mělo předvolat velvyslance Čínské lidové republiky nebo poslat několik čínských diplomatů domů. Až pak nás podle jeho názoru začnou brát čínští komunisté možná jako partnera. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…