Senátor Růžička stále touží vystřídat Kuberu. U kolegů ale narazil

01.02.2020 19:47

Po nenadálém skonu předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) horní komoru Parlamentu dočasně řídí jeho první místopředseda zvolený za hnutí STAN Jiří Růžička, který dal ve veřejnoprávní televizi najevo, že by horní komoru rád řídil delší čas, z pozice předsedy. Jenže narazil.

Senátor Růžička stále touží vystřídat Kuberu. U kolegů ale narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Oficiálně se senátoři shodli na tom, že obsazení postu předsedy budou řešit až poté, co proběhne poslední rozloučení s Kuberou. Ale přesto, že poslední rozloučení v Teplicích proběhne až v pondělí, debaty o tom, kdo Kuberu nahradí, už zjevně probíhají.  

Jiří Růžička jako první místopředseda Senátu po skonu Jaroslava Kubery tuto horní komoru Parlamentu dočasně řídí. A ačkoli ještě ani neproběhlo poslední rozloučení s matadorem české politiky, Růžička už dal ve veřejnoprávní televizi najevo, že by rád usedl na jeho místo. A narazil.

Bývalý předseda lidovců Marek Výborný Růžičku zkritizoval.

Doporučili jsme senátorskému klubu respektovat uspořádání Senátu, jak bylo doposavad, a na těch devět měsíců nic neměnit. Pokud předseda Senátu byl z ODS a Senát fungoval, bylo by velmi nešťastné ponechat bezvládí a na tři čtvrtě roku nikoho nevolit. Nevidíme ani důvod, proč by se mělo převolit celé vedení Senátu. Je slušnost, aby ODS přišla se jménem člověka, který by měl Senát vést,“ shrnul Výborný pro Deník N.

Růžička na svých úvahách nevidí nic špatného. Prý jen reflektoval skutečnost, že občany zajímá, jak to bude v Senátu dál a on o vedení komory projevil zájem.

Na tom, že ODS by měla Senát dál vést, a to až do voleb do třetiny Senátu, které proběhnou na podzim, se shodují lidovci, členové ODS, ale také někteří politici z hnutí Starostové a nezávislí. Nárok ODS podpořil mimo jiné i poslanec Petr Gazdík, takže je velmi pravděpodobné, že Růžička neuspěje, pokud bude chtít skutečně usednout na Kuberovu židli.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…