Senátor Valenta učinil něco, co Babiše nepotěší. Jde o kontrolní hlášení DPH

23.12.2015 14:50

Za zcela nepřijatelný zásah státu do ústavou zaručených svobod považuje kontrolní hlášení, které bude od prvního lednového dne povinné, senátor Ivo Valenta.

Senátor Valenta učinil něco, co Babiše nepotěší. Jde o kontrolní hlášení DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Kromě toho, že zcela nepřípustně nutí podnikatele k veřejnému striptýzu, vytváří pro skupinku vyvolených databázi snů, která bude lehce zneužitelná, např. v konkurenčním boji,“ vysvětluje senátor, proč spolu s dalšími dvěma desítkami senátorů podal stížnost k Ústavnímu soudu s žádostí, aby povinné kontrolní hlášení zrušil.

  • Celý text je ZDE

Valentovi také vadí, že kontrolní hlášení zároveň zavádí automatické, neodvolatelné a pro mnoho malých podnikatelů likvidační sankce, které mu stát může vyměřit jen za to, že do 5 dnů nevysvětlí třeba sebemenší nesrovnalost v ministerské databázi. A to bez ohledu na to, na čí straně vznikl nesoulad v zaslaných přehledech.

Senátor připouští, že autoři podání ústavní stížnosti začali být rázem označováni za ty, kteří chtějí napomáhat daňovým únikům. „Ale jak dokazují zkušenosti např. ze sousedního Slovenska, žádné kontrolní hlášení nezabrání podvodníkům, aby podváděli,“ uvádí Valenta.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…