Senátor Zeman, továrník a starosta z drsného kraje: Nepracující Romové si tu připadají jako v ráji. Rodiče i děti

28.04.2015 22:29

Senátor Jaroslav Zeman (ODS) odpověděl na dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz, vystupujícího pod jménem Kolibřík. Zákonodárce, jak je s diskriminací Romů v Česku. Je to tak zlé, jak tvrdí Amnesty International? Kolibřík o tom pochybuje. A senátor, jenž se k romské problematice nevyjádřil zdaleka poprvé, odepsal...

Senátor Zeman, továrník a starosta z drsného kraje: Nepracující Romové si tu připadají jako v ráji. Rodiče i děti
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

„Mně nepřijde, že by zde docházelo k nějaké diskriminaci romských dětí, ale oni se prostě nesnaží začlenit. Sociální dávky jim vyhovují,“ poznamenává hned na úvod čtenář. Následně se senátora ptá, zda v jiných zemích přijímají s otevřenou náručí cizince, kteří se nechtějí zařadit do společnosti.

Senátor Jaroslav Zeman (ODS) z Jablonce nad Nisou si při psaní odpovědi nebral servítky. „Zaprvé: Romové, kteří dlouhodobě nepracují, si musejí v ČR připadat jako v ráji. Posbírají na sociálních dávkách více než obyčejný zaměstnanec za měsíc práce. Romské děti jsou většinou věrnou kopií svých rodičů. Rodiče jim dávají velmi špatný příklad. Takže můžou těžko absolvovat stejné školní vzdělání jako ostatní děti,“ popsal svůj pohled na věc. Následně se čtenáře ptá, jestli si všiml vietnamských dětí u nás. Většina z nich totiž nechodí do praktických škol.

Další odpovědi senátora najdete zde

A pokud jde o otázku přijímání cizinců, kteří se odmítají integrovat, Zeman poznamenává, že bohaté arabské státy nejsou právě nejvstřícnější při přijímání uprchlíků. Kdyby Čech zkusil emigrovat např. do Kuvajtu, podle senátora ho buď pošlou obratem zpátky do Prahy, nebo ho dokonce zavřou.

Jaroslav Zeman nechodil pro ostrá slova daleko ani ve svých dřívějších vyjádřeních. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz z roku 2013 např. konstatuje, že si lidé u nás už pomalu zvykli na to, že musejí Romy živit, ale odmítají přistoupit na to, že je za to Romové budou ještě mlátit. Rovněž se se čtenáři dělil o své zkušenosti majitele továrny a starosty v jizerskohorských Albrechticích, kde si s romskými rodinami rovněž zažil své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…