Senátor a ředitel školy rozebral plány ministryně Valachové. Bylo to opravdu drtivé

01.06.2017 18:43

Moderátor Jan Moláček přivítal ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu senátora Jiřího Růžičku, který je také ředitelem Gymnázia Jana Keplera v Praze. Ten na rozhlasových vlnách strhal kariérní řád připravený ministryní školství Kateřinou Valachovou v demisi. Rýpl si také do prezidenta Miloše Zemana.

Senátor a ředitel školy rozebral plány ministryně Valachové. Bylo to opravdu drtivé
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

Proč Růžička odmítl podpořit kariérní řád? „Já jsem ho nepodpořil především proto, že ho považuji za příliš administrativní, šustící papírem a především neřešící ty nejdůležitější problémy,“ prozradil Růžička hned na úvod.

Zásadní chybou podle senátora je i to, že do tohoto kariérního systému nejsou vpuštěni vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří však nemají pedagogické vzdělání. A přitom si dnes a denně stěžujeme, že nám na školách scházejí odborníci.

Kromě toho považuje celý kariérní systém skutečně za příliš administrativně náročný. V praxi navaluje na ředitele a učitele stále další a další papírování. Podle Růžičky není nic špatného na tom nabízet učitelům kariérní růst, jen by se prý mělo víc pravomocí dát samotným ředitelům.

Poslední anebo vlastně možná první problém, protože peníze jsou vždy na prvním místě, představují platy. Pokud učitel po absolvování pěti let vysoké školy dostane 22 tisíc korun hrubého a o dva roky později jen dva tisíce navíc, tak z toho si prý nikdo na zadek nesedne.  

K dovršení všeho zlého se Růžičkovi zdá, že kariérní řád chce všechny školy srovnat do jedné lajny, chce, aby se chovali všichni učitelé a všechny školy stejně.

„My málo podporujeme individuální předpoklady a teď myslím individuální předpoklady i učitelů i žáků a nakonec i škol, protože ani školy nejsou a podle mého nemají být vždy stejné,“ varoval Růžička. „My nemáme dost učitelů, neumíme je přilákat do školství a neumíme je ohodnotit a myslíme si, že to dokážeme vyřešit tím, že na všechny nasadíme nějaký jednoticí kariérní řád,“ kroutil hlavou host.

Podle Růžičky jsou učitelé v České republice a na Slovensku vůbec nejhůře placení ze všech zemí OECD. Dokud se to nezmění, tak se problémy v našem školství nevyřeší.

Nakonec se Růžička vyjadřoval také k váhání prezidenta Zemana kolem odvolání Kateřiny Valachové z funkce ministryně.

„Pan prezident si dělá, co chce, což ukázal už případ Andreje Babiše.  Prezident se v tom pohybuje, jak chce on, a ne, jak říká ústava,“ udeřil na Miloše Zemana host. Sám Růžička se ovšem domnívá, že by Valachová neměla odcházet od „rozvařené polévky“ a měla by se snažit napravit situaci kolem dotací pro sport, ale také získat podstatně víc peněz z rozpočtu pro svůj resort.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…