Senátor odhlásil předplatné MF Dnes a Lidových novin. Popsal proč

02.01.2014 9:13

Senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS) na stránkách revue Pravý břeh vysvětluje, proč se po více než čtvrt století a prý s velkou lítostí chystá odříct předplatné deníku MF Dnes a Lidových novin. Nezávislost novin je podle něj minulostí, senátor také píše, co za tím stojí.

Senátor odhlásil předplatné MF Dnes a Lidových novin. Popsal proč
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Podobné trauma prý Tomáš Jirsa prožíval na konci devadesátých let, kdy ze stejného důvodu přestal odebírat a číst časopis Respekt. Hospodářské noviny odřekl před dvěma lety. "Novinami tolik deklarovaná nezávislost je pryč," píše senátor na stránkách Pravého břehu.

Média prý svou každodenní kritikou faktických i domnělých chyb politiků a politických stran vytvořila prostor pro nástup oligarchy a jeho nových politiků. Jirsa přitom naráží na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše "Aniž by si to uvědomila, na základě faktických i pouze mediálních politických skandálů, vytvořila média v lidech touhu a očekávání, které bylo naplněno sloganem: Nejsme jako politici a makáme," píše starosta a senátor.

Svět politiky a médií už nebude jako dřív

Jirsa ironicky píše o tom, že jsou to opravdu noví politici a zcela nové politické chování. Investigativní novináři z MF Dnes, které spadá pod vydavatelství MAFRA, jež Babišův zemědělsko-potravinářský holding Agrofert koupil, už prý ale nikdy nebudou zjišťovat, jak se věci související s hnutím ANO a jeho poslanci skutečně mají.

Celý text senátora Tomáše Jirsy ZDE.

"Svět politiky a médií již nikdy nebude takový jako dřív. Uniknou-li opět do médií odposlechy od policie, již si je přečteme selektované. Šéfredaktor/ka na poradě již nikdy neposkytne prostor podřízenému novináři, aby se věnoval korupční kauze někoho 'ze skupiny'. Nebude přeci ale ani důvod, nový druh politiků přeci nekrade, ale maká," píše senátor.

Závěrem oceňuje statečnost redaktorů, kteří si zachovali osobní integritu, uvědomili si nutný nástup autocenzury a z těchto médií odešli. "Nejen já však sleduji, kde se ti stateční, co odešli, uchytí a zda se pokusí vytvořit byť internetové, ale snad nezávislé médium. Zavazuji se, že budu mezi prvními předplatiteli," uzavírá senátor Tomáš Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…