Senátorka ODS v Partii pálila do Jurečky: Lidovci kolaborovali s komunisty, dnes kolaborujete s Babišem

21.02.2016 12:17

V nedělní Partii FTV Prima proti sobě zasedli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a senátorka Veronika Vrecionová (ODS), expertka strany pro oblast zemědělství. Pustili se do sebe pěkně zostra. Vrecionová obvinila Jurečku, že dnes kolaboruje s Andrejem Babišem (ANO), podobně jako kdysi lidovci kolaborovali s komunisty. Mimo to koalice ukazuje lidem, jak snadné je porušit zákon.

Senátorka ODS v Partii pálila do Jurečky: Lidovci kolaborovali s komunisty, dnes kolaborujete s Babišem
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

V úvodu se ministr Jurečka vyjadřoval ke schválení elektronické evidence tržeb. Koalice se prý jen snažila prosadit vůli většiny, když porušila jednací řád Sněmovny Parlamentu ČR. „Předseda jedné z opozičních stran Miroslav Kalousek (TOP 09) naplno řekl: My vám zákon o elektronické evidenci tržeb neumožníme projednat. Tak co to je?“ ptal se člen vlády. Opoziční menšina blokovala většinu, která má právo vládnout. Konstatoval, že tento spor musí tedy rozřešit Ústavní soud.

Senátorka občanských demokratů nabídla poněkud odlišný pohled. „Představme si, že někdo v autě překročí rychlost o deset, dvacet či třicet kilometrů v hodině, a když ho zastaví policie, tak řekne, že spěchal a zákon považuje za nedokonalý, protože ho brzdí,“ naznačila Vrecionová, jak by se občané teoreticky mohli začít chovat.

Nemluvě o tom, že EET podle členky horní komory povede ke krachu desítek tisíc živnostníků. „Pan ministr by jako expert pro venkov měl vědět, že další a další komplikace odlákají mladé lidi, ale my si je potřebujeme udržet,“ udeřila. Za nepřijatelnou označuje i okolnost, že se ministr financí inspiroval na Balkáně. U nás ale řada věcí chodí jinak než na Balkáně. „Tady nejde o slušné prostředí, tedy jde o šikanu,“ rozčílila se politička. Slušní hospodští budou zatíženi další a další administrativou a nebudou se moci věnovat své živnosti. Stát navíc posbírá spousty dat o podnikatelích. Velký bratr se bude dívat stále bedlivěji a tato vláda to posvěcuje. „Mě mrzí, že pan ministr odvádí černou práci za ministra Babiše,“ doplnila dáma.

Jurečka se proti tomu důrazně ohradil. Neodvádí prý žádnou černou práci. Naopak se snaží vyjít vstříc slušným podnikatelům, když usiluje o narovnání podnikatelského prostředí. Podnikatelům bude stačit mobilní telefon či jiné malé zařízení a během chvíle odevzdají zákazníkovi účtenku, kterou mají povinnost vydat tak jako tak.

Senátorka však přešla do dalšího útoku: „Vy mi připomínáte předsedu Plojhara, který lidovce přivedl ke kolaboraci s komunisty. Vy dnes kolaborujete s Babišem. Zastáváte se velkých firem, pomáháte velkým zemědělcům,“ udeřila na prvního místopředsedu KDU-ČSL.

Jurečka si to však znovu nenechal líbit. V roli ministra prý pro malé zemědělce udělal více než vlády ODS za předchozích sedm let. Stačí se podívat na čísla o poskytnutých dotacích. „V posledním období byli uspokojeni všichni žadatelé o dotaci do jednoho milionu korun. Všichni!“ zdůraznil mimo jiné ministr. Za vlád ODS to prý tak nechodilo. Mnozí lidé se starali spíše o své vlastní blaho než o blaho voličů. Jurečka v této souvislosti zmínil někdejšího ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka.

Na některých věcech se však hosté shodli. Podle názoru politiků je třeba podporovat především drobné zemědělce, kteří od pradávna pečovali o krajinu. Právě jim můžeme děkovat za to, že v minulosti naše půda zadržovala vodu lépe než dnes. Dnes nás ohrožují sucha a s tím musíme něco udělat. Případná stavba přehrad je prý až posledním z řady možných řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …