Senioři: Dostupnost zdravotní péče se za 5 let zlepšila jen mírně

30.11.2018 23:02

Dostupnost zdravotní péče se podle Rady seniorů zlepšila jen mírně. Z deseti požadavků, které před pěti lety její členové formulovali, byly splněny dva a půl. Za hlavní přínos považují zrušení poplatků za recept a hospitalizaci, uvedl dnes na tiskové konferenci její předseda Zdeněk Pernes.

Senioři: Dostupnost zdravotní péče se za 5 let zlepšila jen mírně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Pernes

„Budou se valorizovat platby za státní pojištěnce a díky novele zákona o zdravotním pojištění se rozšířila placená lázeňská péče na 21 dní. Kromě toho Parlament schválil například očkování proti pneumokokům lidem starších 65 let,“ pochválil Pernes.

Pořád ale podle něj chybí jednotná vládní strategie pro zajištění zdravého stárnutí populace a propojení zdravotní a sociální oblasti. Senioři také kritizují, že Česko dává ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi na zdravotnictví menší podíl HDP. Memorandum podepsaly všechny tehdejší vládní strany.

„Senior potřebuje asi 300 procent výdajů na zdraví proti mladému občanovi,“ uvedl neurolog a člen Rady seniorů Pavel Kalvach. Podle ředitele společnosti DrugAgency, která se věnuje vzájemnému působení léků, Josefa Suchopára se neustále mluví o úsporách ve zdravotnictví a cenách léků. „Nejvíc ušetříme, pokud nikdo nepředepíše pacientovi lék, který nepotřebuje. Naopak mu ještě může i škodit, protože už bere jiné léky, které se s tím nově předepsaným nemusí snášet,“ uvedl. Ušetřit by se mohlo až 800 milionů korun ročně, protože tuto negativní lékovou interakci má asi 40 procent lidí nad 65 let. Průměrně bere český senior deset léků.

Podle nejnovějších odhadů Českého statistického úřadu by od roku 2050 měl být v seniorském věku každý třetí člověk. Lidí v aktivním věku naopak do roku 2100 milion ubude, počet může klesnout na 5,9 milionu. Na konci století by muži měli mít naději žít téměř do 88 let, tedy zhruba o 11 let déle než dnes. Ženy by se mohly dožívat 91 let, což je o téměř deset let víc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…