Server zjistil, co má být v novém služebním zákoně. Náklady prý půjdou do miliard

25.02.2014 16:10

Získat poslanecký návrh nové podoby služebního zákona se podařilo serveru Aktuálně.cz, který popisuje, jakým způsobem by se měl vybrat generální ředitel státní správy, státní tajemníci ministerstev, jaké budou odměny státních úředníků, ale i sporné body návrhu, které se koaličním stranám ještě nepodařilo vyřešit.

Server zjistil, co má být v novém služebním zákoně. Náklady prý půjdou do miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Z návrhu podle serveru vyplývá, že v čele státní správy má být generální ředitel. Jeho úřad má vzniknout v polovině letošního roku a má mít zhruba 50 pracovníků.

Generální ředitel má spolurozhodovat o výběru tzv. státních tajemníků pro jednotlivá ministerstva, rozhodoval by též o úřednických zkouškách a dalším vzdělávání úředníků.

Generální ředitel má být v přechodném období vybírán na dobu 7 let ze zaměstnanců majících 6 let praxe v české státní správě nebo územní samosprávě nebo v orgánech a institucích Evropské unie.

Server pak popisuje jednotlivé stupně státní správy, nejníže by stáli řadoví úředníci. Ti by se rozdělili na referenty, což by byli středoškoláci, a rady. Ti by už museli mít vysokoškolské vzdělání.

Podle serveru musí ještě politici vyřešit například to, zda vůbec mají úředníci skládat úřednickou zkoušku. Zatímco sociální demokraté a lidovci takovýto postup prosazují, podle hnutí ANO je prý skládání zkoušky zbytečné.

Spor se v koalici údajně vede i o to, zda plat „specializovaných expertů" má být mimo tabulky platící pro běžné úředníky, jak prosazuje ANO. Tento návrh se prý ČSSD a KDU-ČSL příliš nelíbí.

Reforma státní správy nás přijde podle serveru zhruba na 5 miliard korun ročně navíc. „Platy úředníků by měly stoupnout zhruba o 25 procent, přísnější by ale na druhou stranu mělo být odměňování. Skončit by měly odměny v řádu statisíců korun,“ dodal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…