Seš zmrd, vole. Vy jste jak malý dítě. S kamerou přišel k Adrianě Krnáčové a chtěl mluvit o vážném problému, pak navštívil drsné pány. Takto to dopadlo

26.05.2015 8:22

Internetový seriál „Praha vs. prachy“ se dlouhodobě zabývá problémem pražských taxikářů a jeho moderátor Janek Rubeš, který s oblibou používal řadu triků a kamufláží, se během několika měsíců natáčení dostal do řady konfliktních situaci. Lze říci, že si celou komunitu znepřátelil. Nyní měl celý seriál reportáží vyvrcholit tím, že bude se svými zjištěními konfrontovat primátorku Adrianu Krnáčovou. Ale dopadlo to trochu jinak.

Seš zmrd, vole. Vy jste jak malý dítě. S kamerou přišel k Adrianě Krnáčové a chtěl mluvit o vážném problému, pak navštívil drsné pány. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

Rozhovor, vedený (jak se ukázalo až v jeho průběhu) pod bedlivým dozorem primátorčina komunikačního tajemníka, někdejšího mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky, se ovšem zásluhou všech stran zvrhl v neobyčejně bizarní estrádu.

Moderátor Rubeš již před rozhovorem na kameru sebevědomě uvedl, že primátorka Krnáčová určitě zná jejich videa, a vyjádřil naději, že vyrazí s reportéry do terénu, aby se se známými taxikářskými firmami seznámila i osobně.

Primátorka do médií podobně sebevědomě prohlásila, že o situaci v pražské taxislužbě je informována i bez internetových reportáží. „Byla jsem informována kolegy, kteří se zabývají problematikou taxislužby,“ ujistila moderátora Rubeše s trochu křečovitým úsměvem, načež si vzala k ruce připravený papír s poznámkami.

Na přímý dotaz, co za šest měsíců na magistrátě udělala, pak odpověděla: „Dala jsem si vytáhnout všechny věci, které jsou důležité, a na nejbližším zasedání Rady se budeme zabývat tím, jak bychom tu situaci mohli začít zlepšovat.“

Taxikáři se podle reportéra sami na kameru přiznali ke krácení daní; a Krnáčová uvedla, že bude své kroky konzultovat s ministrem financí Andrejem Babišem. Janek Rubeš jí nabádal, aby s tím společně začali něco dělat, neboť se podle jeho odhadů jedná o úniky v hodnotě pět miliard ročně. „A teď bych se chtěla zeptat já vás – co by měla Praha dělat ve výběru daní?“ zeptala se již trochu podrážděná primátorka. Následovalo předčítání z papíru, kolik pokut již Praha taxikářům uložila, ale, bohužel, oni je prý většinou neplatí. „A za to můžu já, nebo vy?“ rýpl si moderátor. Primátorka namítla, že za to mohou špatné zákony.

„Ale vy přece máte hodně kamarádů v Poslanecké sněmovně,“ pokračoval útočně Rubeš. Krnáčová se ohradila, že tam žádné „kamarády“ nemá, ale nakonec připustila, že šéf jejího hnutí jako ministr financí by s tím něco udělat mohl. „Ale on o tom neví,“ vysvětlila.

Vy jste jak malý dítě. Nebo to děláte schválně?

Po další chvilce rozhovoru vstoupil rázně do debaty doposud za kamerou vyčkávající šéf odboru komunikace pražského magistrátu Vladimír Řepka. „Já bych ukončil ten rozhovor, mně se nelíbí způsob, jakým to vedete,“ vyjel. Moderátor podle něj řeší „marginálie, které jsou všeobecně známé“. „Ptejte se paní primátorky na něco, co dává smysl,“ vyzval.

Dialog se tak proměnil v trialog, když na dotaz, kdo tedy od taxikářů vybere daně, odpověděl za primátorku její šéf komunikace: „Vy jste jak malý dítě, nebo to nechápete schválně?“ Pak se rozhovor zklidnil, když primátorka začala z papíru předčítat, že Praha na některé taxikáře podala trestní oznámení. Vše prý ale dopadlo tak, že policie oznámení odložila jako nedůvodné, a s tím už hlavní město nemůže nic dělat. „Ale vy mi tu říkáte jenom výmluvy,“ neudržel se moderátor.

Pak Krnáčová obrátila list (doslova) a prezentovala projekt, který Praha chystá, a nese název „Čisté taxi“. Jím prý chce situaci řešit. Nikoliv však tím, že bude chodit s moderátorem po ulicích a seznamovat se s jednotlivými taxikáři. To moderátora rozčílilo, protože právě toto s primátorkou zamýšlel udělat. Důsledkem byla další intervence přihlížejícího ředitele odboru komunikace.

Seš zmrd, vole, už ses tak narodil...

„Vy jste mi řekl, že jsem malý dítě, a to se mě velice dotklo, a držím to celou dobu v hlavě,“ bránil se mu moderátor. Řepka mu následně vmetl „Ten váš pořád já vůbec nesleduju,“ načež moderátora zajímalo, co tedy na komunikačním odboru magistrátu vlastně dělá. „Asi nejsem vaše cílová skupina,“ odsekl Vladimír Řepka.

„Kdybyste změnili tón, tak je to super,“ přidala se Adriana Krnáčová. „A jak máme změnit tón, když se za sedm měsíců, co to točíme, ze strany města nic nestalo,“ podivoval se tvůrce pořadu. Ostrá debata pokračovala i při balení propriet po rozhovoru. „Já jsem měl pocit, že chcete něco řešit. Ale teď mám pocit, že jen honíte sledovanost,“ pustil se do tvůrců pořadu magistrátní komunikační šéf Řepka a primátorka mu horlivě přitakala. Celá akce skončila tím, že Vladimír Řepka teatrálně zakrýval kameru rukou a přitom rozčíleně volal „to myslíte vážně, abych koukal na nějaké taxíky?“

Janek Rubeš se pak odebral před budovu magistrátu na Mariánské náměstí, kde na kameru pobouřeně ukazoval, že nejznámější taxikářské firmy suverénně parkují přímo primátorce pod okny. Jednoho z nich také neohroženě oslovil.

„Do toho ti nic není, běž do prdele,“ reagoval taxikář, když jej konfrontoval s údaji o jeho správních řízeních, které před chvílí přečetla z papíru primátorka Krnáčová. „Jestli ti to vadí, tak mě klidně zase nabonzuj, ty zmrde,“ pokračoval pokuřující taxikář. Na dotaz moderátora, proč jej nazývá zmrdem, odpověděl taxikář lapidárně: „Protože seš, vole. Už ses tak narodil.“ „A nejste spíš zmrd vy, že okrádáte ty lidi?“ vpálil mu moderátor.

Následoval ještě jeden incident s jiným taxikářem u budovy magistrátu, který chtěl tvůrce pořadu rovnou fackovat. „Seš neobjektivní, najatej chudák,“ dozvěděl se reportér.

Reportáž končila dlouhým záběrem na zamyšleného reportéra Rubeše, který ze sebe nakonec vypravil: „Tak asi jdeme, ne?“

Celé video ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…