Sexuální zneužívání: Duka přikročil k akci, Nora Fridrichová o něm stejně vysílala

11.03.2019 7:14

Kardinálem Dominikem Dukou a situací v církvi se opakovaně zabýval pořad 168 hodin veřejnoprávní České televize. Ten v minulém týdnu zveřejnil reportáž, v níž vypovídaly oběti sexuálního zneužití ze strany církevních hodnostářů. Religionista Ivan Štampach uvedl, že Duka v minulosti těmto činům přihlížel. Kardinál pak v reakci na reportáž podal trestní oznámení na neznámé pachatele sexuálních trestných činů, na Štampachova slova však nezareagoval.

Sexuální zneužívání: Duka přikročil k akci, Nora Fridrichová o něm stejně vysílala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

O případech z devadesátých let promluvil mimo jiné provinciál dominikánského řádu Lukáš Jan Fošum. Redaktor poukázal na to, že jedna z obětí měla tehdy nahlásit zneužívání svému představenému, jenž však nic neudělal. „Bylo to jednak tím, že to byla v té chvíli první oběť, dotyčný představený podle svědectví, které má, se to nějakým způsobem snažil řešit, nicméně to bylo tvrzení proti tvrzení,“ uvedl Fošum. A tím představeným měl být právě kardinál Dominik Duka. 

„Později jsem se dověděl, že dva moji tehdejší spolubratří, kolegové, zneužívali chlapce. A že se o tom mluvilo. A že Dominik Duka to nebral vážně. A že to pokládal za pomluvy. Nebo nevím, jestli pokládal, ale tvářil se, že jsou to pomluvy,“ uvedl v minulosti religionista Ivan Štampach. 

Pořad najdete ZDE.

„K čemu tehdy došlo, já se nyní nemůžu vyjádřit. Já vám mohu říci, jak se tento případ toho pachatele později řešil. Ve chvíli, kdy již bylo k dispozici dostatečné množství svědectví,“ poznamenal k tomu Fošum. K šetření však došlo až po šesti letech, kdy se v řádu ozvaly další oběti. Dva kněží se kvůli případu dostali před takzvaný církevní soud. 

„Je pravdou, že v minulosti byla… byl takový postup katolické církve, že se prostě ty případy řešily jenom po vlastní linii. Že se ani nenahlašovaly státním úřadům. To se změnilo až za pontifikátu Benedikta XVI. v letech 2010 až 2012, to se ty normy důkladně přepracovaly,“ uvedl historik Martin Vaňáč. 

Vyšetřování trvalo léta, takže jeden z obviněných kněží se rozsudku ani nedožil. Druhý ano. „Byl potrestán po kanonické, kanonicko-právní stránce. To znamená, že mu byla pozastavena kněžská činnost,“ zkonstatoval Fošum.

Na reportáž z minulého týdne pak zareagoval i Duka, který se však k případu nevyjádřil. Jen oznámil, že podává trestní oznámení kvůli čtyřem obětem sexuálního zneužívání duchovními, které promluvily v naší minulé reportáži. „V reakci na pořad České televize 168 hodin z neděle 3. 3. 2019 jsem podal trestní oznámení na neznámé pachatele sexuálních trestných činů. Je nutné, aby Policie České republiky prošetřila, zda byly tyto trestné činy spáchány, a pokud ano, aby byli viníci pohnáni k zodpovědnosti,“ citoval redaktor Duku. 

Je však kritizován například knězem a komentátorem Janem Jandourkem. „On je tím vystavuje do jakési tísně. Oni jsou vystaveni tlakům. A to znamená, že by nyní museli projít nějakým procesem vyšetřování a dokazování, který jim z různých osobních důvodů nemusí být vůbec příjemný,“ míní. „V katolické církvi v České republice naše zpráva pro římský summit předložila 10 případů za 30 let. Evidujeme tedy jednoho pachatele za 3 roky. Většina z nich byla odsouzena podmíněně, neboť soudy neměly dost podkladů pro nepodmíněné odsouzení,“ cituje dále redaktor Duku. 

„Jenom v těch spisech, které máme tady v kanceláři, jsou obsaženy detaily týkající se desítek obětí, a vzhledem k tomu, že mám pouze drobný výsek praxe za pár let v tomto ohledu, tak bych odhadoval, že jich určitě musí být alespoň stovky,“ podotkl advokát Daniel Bartoň, jenž obhajuje oběti sexuálního zneužívání církevními hodnostáři. Chybí mu však to, že církev tají, kolik procesů řešily právě církevní soudy. 

Kardinál Duka dále oznámil, že chce přes poslance KDU-ČSL protlačit změnu zákona, aby bylo znásilnění pod 16 let povinné hlásit policii. „Působí to tak, že chce pan kardinál ukázat, že něco dělá. Ale když se zamyslíme a podíváme se, co se jakoby po představitelích církve chce, tak tam se chce, aby opravdu provedli tu sebereflexi. Ne aby tady podávali nějaké návrhy, návrhy novelizace trestních zákoníků,“ poznamenal historik Vaňáč. 

„Ta zodpovědnost je skutečně na všech církevních představených. Tedy biskupech i řeholních představených, mezi které já patřím, aby udělali do budoucna vstřícný krok k obětem. Aby se to neřešilo pouze trestněprávně. Abysme neříkali jenom, že máme novou směrnici, kterou zaplať pánbůh máme, která je daleko preciznější, ale abychom jasně ukázali, že jsme připraveni, připraveni setkávat se s oběťmi i těch dřívějších deliktů,“ dodal Fošum.

Duka se blíže k celé věci vyjadřovat nechtěl. „Chtěl bych se omluvit opravdu za všechny kněze a všechny pracovníky v církvi, kteří kdekoliv na světě, a tedy řešíme-li církev v České republice, tak u nás, něco takového dopustili,“ vystoupil pouze generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Za Duku však hovořit nechtěl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…