Šibenici nesli i na Babiše. Vysvětlení?

26.01.2022 9:50 | Komentář

Šibenice na demonstraci před Poslaneckou sněmovnou připoměla některé dřívější excesy podobného ražení, kdy oprátka nad hlavami demonstrantů symbolizovala nejradikálnější možnou formu protestu. Bylo jich už několik a měly dost rozdílný osud. Šibenice proti uprchlíkům vyvolala odpor napříč spektrem, o jiných se spíše mlčelo. Šibenici nesli i aktivisté skupiny AUVA, kteří protestovali proti Andreji Babišovi.

Šibenici nesli i na Babiše. Vysvětlení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí za demisi premiéra Andreje Babiše

Hlavní zprávou z úterní demonstrace před Poslaneckou sněmovnou, protestující proti problematické novele pandemického zákona, byla šibenice, kterou přinesl jeden z demonstrantů. K tomu byl vzkaz, že „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“.

Mnozí poslanci vládní koalice protestovali, že se cítí být zastrašováni a vyzývali ministra vnitra Rakušana, aby se touto výhrůžkou zabýval. „Vyzvu ho k tomu, aby se k tomu policie postavila trochu jiným způsobem než doposud,“ řekl předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob. Je prý pro svobodu, ale šibenice není žádná svoboda a výhrůžky na demonstracích začínají „neřešitelné deformace společnosti“.

Senátor STAN Zdeněk Hraba hovořil o „odporném hyenismu“.

A nakonec se vyjádřil i sám Vít Rakušan. „Naše země ale také musí být pro všechny občany bezpečná, nikdo nemůže nikomu vyhrožovat smrtí. Opravdu chtějí autoři šibenice někoho pověsit? A za co? Za zradu čeho? Za přisluhování komu?“ ptal se.

Majitel nakonec po výzvě policie maketu šibenice schoval. I přesto ale schytal velkou kritiku i od lidí, kteří proti pandemické novele protestovali. Mnoho z nich se na sociálních sítích vyjádřilo, že s tímhle nechtějí mít nic společného. Nemluvě o tom, že se od jeho gesta distancovali pořadatelé demonstrace z hnutí Chcípl PES.

Šibenice pro mafii

Není to poprvé, co se v Česku na demonstraci objevila maketa šibenice. Podobná exhibice, kterou média povětšinou přešla, se odehrála na jedné z demonstrací skupiny AUVA (15. 11. 2018), která protestovala proti lídrovi ANO a tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi. Tehdy muže s maketou šibenice vyfotil fotograf pro reportáž A2larmu, z jejich stránek už fotoreportáž ovšem zmizela.

Pořadatelé ze skupiny se proti přítomnosti tohoto symbolu s nápisem „Mafii na šibenici, ne do vlády!“ vymezili pro Deník N, který má fotografii šibenice stále k dispozici. „Vůbec jsme to na akci nezahlédli. Viděl jsem to teď na facebooku jako fotku. Šibenice samozřejmě není náš styl, je to špatně. Nemůžeme nikomu říkat, co si má nosit na demonstraci, ale rozhodně to není v souladu s tím, čeho chceme dosáhnout. Chceme demokratický proces, rozhodně ne vyhrožování likvidací. To jsou praktiky, proti kterým bojujeme, to dělali komunisti, když oběsili Miladu Horákovou,“ řekl médiu Michal Vožda ze zmíněného hnutí.

„Rozhodně bychom nikoho nevěšeli, trest smrti je v Česku zakázaný, nechceme žádné šibenice. To je úplně špatně,“ doplnil ještě s tím, že pokud by o šibenici věděli, jejího držitele by upozornili. Ani tehdy policisté neusoudili, že by se jednalo o něco protiprávního. Aktivistická skupina AUVA se původně vymezovala proti EET, později ale svůj protest rozšířila na celou vládu Andreje Babiše a hnutí ANO.

Migrační šibenice

Další demonstrační šibenice pochází z víru migrační krize, z léta 2015. Nápis „Za vlastizradu“ se tehdy nacházel přímo na samotném tělese popravčího nástroje a celá konstrukce se objevila na demonstraci proti migrantům a islámu. Ani tehdy nebyl tento symbol politikům po vůli.

„Jsem samozřejmě zastáncem svobody projevu i shromažďování. Každý má nárok na vlastní názor, nicméně do 21. století a do vyspělé demokratické společnosti veřejné chrastění symboly, jako jsou šibenice, ani vyhrožování smrtí nepatří. Toto si Policie ČR musí uvědomit. Stejně tak si policisté musejí být vědomi toho, že každý jejich krok veřejnost sleduje a že lidé velmi citlivě vnímají, kdy a jak policisté zasahují. Současně jsem policii požádal o důsledné vyšetření jejího postupu a o případné vyvození personální odpovědnosti,“ uvedl tehdy ministr vnitra Milan Chovanec a od policie žádal vysvětlení. Nebyl sám, policii nahlásili šibenici také i jiní aktivisté.

Policie ovšem ani tuto šibenici nepovažovala za nebezpečnou a dokonce se nejednalo ani o přestupek, jak téměř o rok později informovaly Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…