Šichtařová popsala něco, co se od českých politiků často nedozvíte. Jde o peníze

02.08.2019 11:33

Sociální demokraté často poukazují na to, že z Česka odtékají desítky až stovky miliard na dividendách. Jejich rétoriku převzal i premiér Andrej Babiš (ANO), který také začal prohlašovat, že by bylo dobré udržet peníze vydělané v Česku v této zemi. Ekonomka Markéta Šichtařová však upozorňuje, že toto uvažování má i svou odvrácenou stranu, o které politici neradi mluví. Ona však není politik, tak se rozhodla čtenářům tato rizika popsat.

Šichtařová popsala něco, co se od českých politiků často nedozvíte. Jde o peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Když se řekne, že by měly v Česku vydělané peníze také zůstat tady u nás, zní to pěkně a nejeden politik se tohoto líbivého nápadu chopí. Ekonomka Markéta Šichtařová však v blogu na serveru iDNES.cz upozorňuje, že tento nápad má i svou odvrácenou temnou stranu, kterou se na rozdíl od oněch politiků nezdráhá popsat.

„Představme si, čistě hypoteticky, že všechny zahraniční firmy nějak donutíme, aby své zisky reinvestovaly u nás a neodváděly je do zahraničí. Jenomže k čemu to povede? Odpověď: Pokud to povede ke stavbě dalších skladů, nijak jsme si tím nepomohli. Zaměstnali jsme totiž sice lidi ve skladu, ale tito lidé pak budou chybět jiným českým firmám a živnostníkům, kteří kvůli nedostatku lidí nebudou schopni provozovat své vlastní živnosti. Postavíme z reinvestovaných dividend další montovací halu – a aby v ní měl kdo pracovat, přivezeme do ní z Ukrajiny dělníky. Donutíme Amazon reinvestovat zisky a rozšířit se – a ve vedlejší vesnici nebude fungovat hospoda ani škola, protože v ní nebude mít kdo pracovat,“ varovala ekonomka.

Krátce řečeno, snaha udržet dividendy doma může zavánět snahou o zabetonování staré struktury české ekonomiky, která nám v dlouhodobé perspektivě ani trochu nepomůže. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…