Síkela: Slovákům krachuje výrobce elektřiny. Maďarsko se zmítá v problémech

29.09.2022 12:35 | Ze sítí

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) se obul do pozičních poslanců z řad ANO a SPD. Tohle nám radí, ale takhle špatně by to dopadlo, kdybychom je poslechli, naznačil Síkela při pohledu do Maďarska a na Slovensko.

Síkela: Slovákům krachuje výrobce elektřiny. Maďarsko se zmítá v problémech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela směřuje na jednání vlády

Opoziční ANO a SPD vyčítají vládě pětikoalice, tedy vládě ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, že při řešení energetické krize nekopírují zahraniční recepty, že nezastropovala ceny pohonných hmot, tak jako v Maďarsku.

Jenže zatímco v Maďarsku se kvůli zastropování potýkají s nedostatkem pohonných hmot a vláda vymýšlí cesty, jak nechat u čerpacích stanic tankovat jen Maďary, v Česku je pohonných hmot dostatek a jejich ceny klesají, na což upozornil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Zastropujte ceny PHM jako v Maďarsku, radili nám. Maďarský trh s PHM se teď zmítá v problémech, zatímco v České republice ceny benzínu klesly nejníž od počátku války,“ napsal Síkela na twitteru.

ČTK s odvoláním na data od společnosti CCS upozornila, že benzín v průměru stojí 37,56 koruny za litr a nafta 43 korun za litr. U nafty jde o nejnižší cenu za posledních pět týdnů.

Ale benzín na konci září opět podraží.

„Na konci září skončí u benzinu snížení spotřební daně o 1,5 Kč (bez DPH) za litr. Vývoj cen pohonných hmot v nejbližším týdnu bude proto různorodý. Benzin kvůli vyšší dani zdraží, i když zdražení nebude kvůli poklesu velkoobchodních cen až tak výrazné. U nafty ještě nastane snížení cen o několik desítek haléřů,“ řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

A Síkela pokračoval dál.

„Teď radí, ať zastropujeme ceny elektřiny jako na Slovensku, kde zastropováno ještě není a největší výrobce už teď mluví o hrozbě krachu,“ upozornil ministr.

Jedním dechem dodal, že česká vláda se vydala správnou cestou. „Pro dnešní složitou situaci opravdu neexistují jednoduchá řešení, která nám podsouvají populisté. A strategie naší vlády je správná.“

Jozef Síkela promlouvá

Na Slovensku parlament jedná o schválení novely energetického zákona. Novela je známá jako „plán B“ pro řešení současné energetické krize. Server Pravda.sk napsal, že novela má umožnit zastropovat ceny elektřiny,  kterou vyrobily slovenské firmy. Novela by také poslancům umožnila zarazit přeshraniční obchodování s elektřinou. Firma Slovenské elektrárne však již teď varuje; pokud vláda k takovémuto kroku skutečně přistoupí, že tato akciová společnost, největší dodavatel energií na Slovensku, může zkrachovat.

Firma je silně zadlužená kvůli výstavbě nových jaderných bloků v elektrárně v Mochovcích, a pokud by vláda přikročila k zastropování cen elektřiny, pro firmu by to znamenalo nejen nemožnost dokončit čtvrtý blok, ale podle ředitele koncernu Branislava Strýčka by skutečně hrozil krach celé firmy.

„Když se vláda rozhodne, bude moci koupit produkt, který někdo vyrobí, i když už ho prodal, a za ceny, které si určí,“ vysvětluje Strýček. „S takovým zákonem už nedostaneme žádné půjčky, žádná banka nás nebude financovat,“ varuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…