Selhání vakcín, zde je pravda. Šílenci a virus. Vědec promluvil

15.09.2021 13:42 | Ze sítí

Před nadšeným vnímáním očkování jako tečky za koronavirem varuje imunolog Jiří Šinkora. Čísla ze zemí, které jsou proočkovanější než my, podle něj jasně ukazují opak. Vakcíny dle Šinkory mohou zachránit seniora se špatnou imunitou, covid ale nevymýtí. S vývojem očkování se spěchalo, takže neúčinkuje příliš dlouho. Když se zdravý člověk před virem úzkostně chrání, je dle Šinkory „šílenec“.

Selhání vakcín, zde je pravda. Šílenci a virus. Vědec promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení očkovacího autobusu hlavního města Prahy před budovou magistrátu

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch čaruje s procenty proočkovanosti a ohromuje výpočty, kolik lidí se musí ještě naočkovat, aby povolil to či ono. Premiér Babiš zdůrazňuje, že očkování je „tečka“ za koronavirem a očkovaní se podle něj nemusí ani testovat, protože jim nic nehrozí.

Imunolog Jiří Šinkora ale podotýká, že virus nečte noviny a je mu úplně jedno, jak o nákaze debatujeme my lidé. Takže „je úplně jedno, co tvrdí vládní klika, která si nechává radit od polovzdělaných magorů,“ jak dodal.

Takže je viru například jedno, zda uznáme za společensky vhodné naočkovat děti. Zatímco u stařečků může vakcína i přes svou problematičnost prodloužit život, u dětí nic takového není potřeba. „Tak je, sakra, nechte na pokoji,“ nabádal.

K tomu ještě přidal odborný postřeh, že vakcíny zjevně neúčinkují příliš dlouho a že je to nejspíš důsledek rychlosti a překotnosti, se kterou byly vyvíjeny. „Jasně, nebyl čas to testovat a bojovalo se o něj. Nemám za zlé firmám, že to zkusily,“ ujišťuje. Hloupostí ale podle něj byla víra, že se viru zbavíme zcela, tedy že „vyočkujeme z populace rýmu“.

To je podle něj nesmysl už z toho důvodu, že injekce do svalů buduje hlavně systémovou imunitu, zatímco virus žije hlavně na povrchu, kde jej systémová imunita nikdy nemůže zcela eliminovat.

V dalším příspěvku ovšem varoval před tím, abychom z nemožnosti eliminace propadali panice. „Kdo žije zdravě, má dostatek železa, vitamínu D, není obézní a nekryje se před viry jako šílenec, má opravdu vysokou šanci, že se imunizuje přirozeně a průběh bude žádný nebo mírný,“ myslí si.

Platí bohužel zásada, že tato imunita proti virům se ztrácí s věkem. Ale rychlost, s jakou se bude ztrácet, ovlivňuje i životní styl. V případě covidu je to tak, že většina obětí je starších 75 let, i když to nemusí zvládnout ani šedesátník.

Šinkora si však, s upozorněním, že sám do této skupiny patří, neopustil poznámku, že příroda to na rozdíl od nás civilizovaných bere tak, že živočich se po ztrátě schopnosti reprodukce stává biologicky bezcenným.

A pak si pomohl příměrem ze světa hazardu, protože každá nemoc je do značné míry hazardem. Hlavně prý když lidé hodně jedí a málo se hýbou.

Pak se pozastavil nad přístupem, který k epidemii v posledních dnech razí ministr Vojtěch, vulgo „neúspěšná superstar“. V posledních dnech epidemie ustupuje, číslo R klesá. Hovoří se o tom, že jsme dosáhli kolektivní imunity. Přesto ministr vybízí k očkování všech možných skupin, kterým se to ještě vyhnulo.

Jako motivaci uvádí, že pak zruší respirátory v tramvajích či na školních záchodcích. Jako magické číslo, při kterém toto rozhodnutí podepíše, stanovil proočkovanost 75 procent.

Ministra v tom ale podporují i média. Včetně těch, o kterých si donedávna všichni mysleli, jak jsou seriozní. Jako příklad si Šinkora vzal článek veřejnoprávní České tiskové kanceláře. Ta musela připustit, že počet nakažených v mezitýdenním srovnání poklesl. V titulku se ale dramaticky skvělo, že „Počet případů covidu v úterý opět přesáhl 500“.

„Místo dobrých zpráv publikujme špatné,“ shrnul imunolog. A dodává, že když se povinně testují bezpříznakové děti, jen idiot si může myslet, že se celkový počet těchto „pozitivních“ bude blížit nule.

Argumentaci, že očkování z principu neřeší kovidovou pozitivitu, pak Šinkora dovršil citací čísel z Portugalska a Izraele.

Portugalsko s proočkovaností vyšší než 85 procent má dvakrát více pozitivních případů než u nás, aktuálně 1058, a to už je na sestupné křivce.

Izrael, vakcinační šampion, který jede naplno posilující třetí kolečko očkování, měl v sobotu 14 162 očkovaných, asi třicetinásobek našich čísel.

Z toho opět vyplývá, že formulace očkování jako „tečky“ byla marketingovým heslem bez odborného podkladu.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…