Šílené a depresivní, svěřil se Andrej Babiš lidem se svými pocity. Volič mu doporučil Okamuru

14.11.2013 11:44

REPORTÁŽ Do zálohy by si Babiš mohl nechat Okamurův Úsvit. Další námět na koaliční vyjednávání dostalo hnutí ANO od občanů na diskusi v Olomouci. Andrej Babiš se svým týmem pokračuje v debatách s lidmi i po volbách. Chce od nich i hodnocení výkonů jednotlivých poslanců na veřejných fórech.

Šílené a depresivní, svěřil se Andrej Babiš lidem se svými pocity. Volič mu doporučil Okamuru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš diskutoval s občany v Olomouci

V sále olomouckého hotelu čekalo na návštěvníky překvapení. Na židlích měli anketní lístky. Na nich pak mohli hodnotit výkony jednotlivých vystupujících na setkání s představiteli hnutí ANO body od 0 do 10, organizaci akce, míru informací a také uvést tři zásadní věci, které by hnutí nyní, po volbách, mělo udělat. „Chceme od vás zpětnou vazbu. Na židle jsme vám dali malý dotazník. Rádi bychom vás požádali, abyste ho vyplnili a pak odevzdali. My vaše náměty vyhodnotíme a vezmeme si z toho poučení,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„My jsme začali hned pracovat v Poslanecké sněmovně a začali jsme se bavit se všemi stranami, které se tam dostaly, o tom, že chceme začít šetřit. Můžu vám říci, že to byl pro mě osobně velký náraz. My jsme lidé, kteří přicházejí z reálné práce, nejsme politici. Všichni ti politici se na nás dívají a ptají se nás: `Proč chcete začít šetřit? Vždyť tady to tak funguje léta. Není důvod nic měnit. Nechme počet výborů tak, jak je. Nechme počet podvýborů stejný.` Pro mě to byl šok, když politici, které vidíte v televizi, pana Tejce, Zaorálka, paní Němcovou a další, se kvůli funkcím dohadují o deset tisíc korun,“ dodal a zdůraznil to, že ANO je teď druhý nejsilnější klub.

„Dohodli jsme se s našimi poslanci, že zřídíme kanceláře ve všech okresech Olomouckého kraje, abychom s vámi mohli diskutovat. Také na nich ušetříme, protože každý poslanec má na kancelář ze sněmovny nějaké peníze, ale my je zřídíme podstatně levněji. Přestože jich budeme mít více, ušetříme státu ještě nějakou korunu,“ zahájil setkání Faltýnek.

Parlamentní strany by měly říct, kolik stála kampaň

Pak už se ke slovu dostal šéf ANO Andrej Babiš, který sdělil, že přišel hlavně poděkovat voličům za podporu a to, že hnutí zabránilo projektu koalice ČSSD se zemanovci za podpory KSČM. „Už se jim to zdálo jasné, už si rozdělovali zakázky a místa. My jsme neuvažovali o tom, že bychom šli do vlády. Kampaň jsme oddřeli a pracovali jsme 20 hodin denně a bojovali jsme proti novinářům a agenturám, které dělaly průzkumy. Pravice nás pomlouvala a přicházela s agentománií,“ shrnul Babiš, který také zopakoval, že ho velmi zajímají názory občanů - a proto do Olomouce přijel.

Připustil, že stále přemýšlí o tom, zda jít do vlády, například zákon o státní službě by ale rád prosadil velmi rychle, nejraději do Vánoc. Vzpomenul i financování politických stran. „My bychom měli vědět už v pátek, kolik nás přesně stála kampaň. Chceme, aby i ostatní strany řekly občanům, kolik je to stálo. My u ostatních stran neznáme sponzory, měly by říct i to, u jakých bank mají úvěr,“ vyzval Babiš. 

Babiš nechce peníze ani řidiče

Šéf ANO chce šetřit i sám na sobě. Vzdá se svého platu. „Budu posílat svůj poslanecký plat na Fond ohrožených dětí, protože my dlouhodobě sponzorujeme Klokánka v Kroměříži. Situace je tam kritická a zaměstnanci nemají na výplaty. Zavázal jsem se k tomu už dříve a za svoji činnost od státu nebudu brát ani korunu. Nevezmu si ani řidiče, všechno si budu platit z vlastních zdrojů,“ potvrdil Babiš. Pak už hovořil o své Radě ekonomických poradců, ujistil veřejnost, že ANO trvale pracuje a snaží se pochopit, jak stát a Parlament funguje. „Informace, které k nám přicházejí, jsou ještě depresivnější, než jsem si myslel. Jsou to informace šílené, ze kterých jde hrůza,“ podotkl.

Námět od občana: Nechte si v záloze Okamuru

Představili se i poslanci Ladislav Okleštěk nebo Milan Brázdil a ekonom Patrik Nacher. Pak už přišla řada na názory a dotazy občanů. „Osobně bych doporučoval to, abyste udělali koalici s ČSSD a lidovci, ale zároveň se i dohodli s Úsvitem o tom, aby vás podpořili. Kdyby se totiž objevil nějaký silný atak, který by ohrožoval vládní většinu, mohli byste mít další část poslanců v záloze. Jde mi o to, aby tahle koalice, už konečně slušných lidí, udržela a neskončila pod koly mafiánského vozu,“ doporučil jeden z místních občanů.

„Díky za názor. Cesta od Česka ke Švýcarsku je strašně dlouhá. Uvidíme. Nicméně, my jsme vždycky chtěli zvýšit možnost občanů zasahovat do dění v našem státě,“ uvedl Babiš. „Principiálně je pro nás zásadní, jestli se domluvíme s ČSSD, nebo ne,“ dodal. Řeč také byla o tom, zda budou zvyšovány daně osobám samostatně výdělečně činným. Představitelé ANO potvrdili, že daně zvyšovat nechtějí. Kritikou pak zahrnuli občané i chování úředníků a byrokracii v republice.

V Ostravě se sice sešlo méně lidí než předchozí den ve Zlíně, přesto téměř zaplnili sál v olomouckém NH hotelu. Babiš pokračuje ve svém povolebním turné dnes v Ostravě a pak zamíří do Českých Budějovic, Jihlavy, Hradce Králové nebo do Pardubic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…