Šílený výbuch v Bejrútu, celá čtvrť města v troskách. Měl vybuchnout sklad s tunami nebezpečné látky

05.08.2020 7:12

Nejméně sedmdesát lidí zabila obrovská exploze v libanonském Bejrútu. Ve skladišti poblíž přístavu měla vybuchnout látka užívaná k výrobě výbušnin. Místní hovoří o totální devastaci celé městské části metropole, zazněla i přirovnání k Hirošimě.

Šílený výbuch v Bejrútu, celá čtvrť města v troskách. Měl vybuchnout sklad s tunami nebezpečné látky
Foto: youtube.com
Popisek: Výbuch v Bruselu

Budovy mají vymlácená okna, pokud se rovnou neproměnily v sutiny. Taková spoušť se nachází až čtyři kilometry od výbuchu, který měl být slyšet až na stovky kilometrů vzdáleném Kypru.

„Všechny budovy mají vymlácená okna. Ulice pokrývají kusy skla, auta jsou zdemolovaná. Stromy jsou rozervané, na ulicích jsou běžně k vidění kaluže krve,“ líčil zpravodaj britského Guardianu.

Epicentrum výbuchu poblíž místního přístavu ještě několik hodin poté hořelo a hasiči se tam vůbec nemohli dostat. Východní část města připomínala válečnou zónu.

„V životě jsem neviděl devastaci takového rozsahu, takovou katastrofu. Je to národní katastrofa,“ uvedl podle serveru IDNES.cz mezi slzami guvernér oblasti, který výbuch přirovnal k devastaci japonských měst Nagasaki a Hirošima atomovými bombami. Bejrút je z časů občanské války v Libanonu zvyklý na ledacos, ale tohle překonalo všechno, co kdy pamětníci ve městě zažili.

Podle posledních informací byl příčinou ničivého výbuchu požár ve skladišti u přístavu, kde měly vybuchnout tuny ledku. Tato látka, užívaná při výrobě výbušnin, byla předtím zabavena a měla být zlikvidována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…