Silná slova Zdeňka Zbořila: Za stažením z Afghánistánu může být plán. Jde o Kosovo

04.09.2021 15:35

Zdeněk Zbořil má obavy, že na pozadí stažení vojáků z Afghánistánu stojí plán na destabilizaci Balkánu. Z afghánského tažení bychom si měli podle politologa vzít jedno ponaučení. Nešířit demokracii tam, kde o ni nikdo nestojí.

Silná slova Zdeňka Zbořila: Za stažením z Afghánistánu může být plán. Jde o Kosovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Politolog Zdeněk Zbořil se v komentáři pro První zprávy.cz zamyslel nad situací v Afghánistánu. Po dvaceti letech ze země odešli vojáci NATO. Zbořil o těchto vojácích mluví jako o okupantech, a tito okupanti by se měli pořádně poučit a nevnucovat demokracii nejen v Afghánistánu, ale i v evropských zemích. Zvlášť ne, pokud si někteří politici na demokracii jen hrají.

„Třeba myšlenku, že nebudeme exportovat demokracii za každou cenu, a zejména tam, kde o ni lidé nestojí, je možné vztáhnout i na střední a východní Evropu. Vždyť i u nás a v okolních státech stále pokračují pokusy, aby se přijal americký nebo anglosaský výklad slova demokracie a politického systému, kterému se ‚tam někde‘ říká demokratický. A přitom existují evropské země, které mají svoje zkušenosti s demokracií do jisté míry bohatší než některé členské státy Evropské unie, které si na demokratické státy spíše hrají, ale jde jim o velmocenskou politiku, stejně bezohlednou jako tolikrát v minulosti,“ upozornil Zbořil.

Zdá se mu, že se někde za oponou pečou dohody, jak dostat Afghánce do Kosova a znovu narušit situaci na Balkáně.

Zpráva o tom, že někteří Afghánci byli vyzváni k tomu, aby se pokusili zabydlet v Kosovu, nebo dokonce i ve Velké Albánii, je zajímavá, a zase se jí nevěnuje pozornost. Prázdný prostor zaplňují zprávy o stavbě téměř luxusních ubytovacích zařízení v Kosovu a osídlovací agenti a agentury EU se odmlčeli. „A co když je to plán, ať už americký, anebo angloamerický, jak se angažovat a jak destabilizovat Balkán, když se zdá, že rozpad Jugoslávie tyto státy nějakým způsobem přežily,“ upozornil ještě Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…