Šimon Pánek doufá. Tálibán vládne, ale Člověk v tísni tam snad bude smět zůstat... Zprávy o násilnostech

22.08.2021 9:11

Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni, doufá, že neziskové organizace budou moct v Afghánistánu působit, i když tam opět vládne Tálibán, protože lidé tam budou potřebovat pomoc i nadále. K nejohroženějším skupinám teď patří např. vdovy s dětmi. Problém je, že Tálibán se navenek tváří smířlivěji než dřív, ale v různých regionech přesto dochází k násilnostem.

Šimon Pánek doufá. Tálibán vládne, ale Člověk v tísni tam snad bude smět zůstat... Zprávy o násilnostech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni, Šimon Pánek, promluvil o situaci v Afghánistánu. V rozhovoru pro Rádio Z prozradil, že v různých oblastech země se tálibánci chovají odlišně. Někde vystupují umírněně, jako před zahraničními kamerami, v jiných regionech se chovají brutálně.  

„Zatímco ta velká veřejná vystoupení jsou relativně optimistická, tak na konkrétních místech dochází k násilnostem,“ konstatoval Pánek.

Doufá, že v nějaké formě bude moct Člověk v tísni v Afghánistánu pracovat dál. „Ale pochopitelně, zaručeno není nic, tu situaci monitorujeme. Jsme v zemi dvacet let, zažili jsme tam leccos. Máme tam svoje týmy. S Tálibánem už jsme pracovali, když začal kontrolovat některé vesnické oblasti,“ prozradil Pánek. „Samozřejmě, novinka je, že Tálibán teď kontroluje celou zemi,“ doplnil.

Nezisková organizace Člověk v tísni se podle Pánka vždy snaží stát mimo bojující strany, nezapojovat se na té či oné bojující straně, ale pomáhat lidem na všech stranách.

Již vznikla platforma neziskových organizací působících v Afghánistánu, která se snaží s Tálibánem jednat o tom, jak bude možné zachovat fungující neziskové organizace v zemi, i když ji momentálně spravuje Tálibán. V zemi se pohybuje na půl milionu vnitřních uprchlíků, kteří hledají bezpečí. Část z nich se teď možná vrátí do svých domovů, část z nich se toho neodváží.

Ohroženy jsou např. vdovy s dětmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…