Situace na Ukrajině se mění, hlásí pozorovatelé

03.11.2015 20:30

Evropští kontroloři potvrdili odsun těžké bojové techniky separatistů a ukrajinské armády z bojové linie v Luhanské oblasti. S odvoláním na prohlášení mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) to dnes oznámila agentura Interfax. V Doněcké oblasti, zejména v okolí samotného Doněcku, je podle dnešních zpráv situace komplikovanější.

Situace na Ukrajině se mění, hlásí pozorovatelé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Z luhanské fronty byly v souladu se zářijovým ujednáním odsunuty veškeré zbraně ráže menší než 100 milimetrů a minomety ráže do 120 milimetrů. "Speciální monitorovací mise OBSE provedla opakovaně kontrolu dvou stálých míst týlové dislokace ukrajinské armády a dvou takzvané Luhanské lidové republiky. Veškeré dříve zaevidované zbraně zůstaly na místě," citoval Interfax zprávu OBSE.

Situaci v Doněcké oblasti, kde je frontová linie podstatně delší, podle očitých svědků komplikují přestřelky na severním a severozápadním okraji Doněcku. Povstalecká agentura DAN dnes uvedla, že velení místní "lidové republiky" uvažuje o odkladu odsunu minometů vzhledem k "pokračujícím provokacím ukrajinské armády". Z doněcké fronty mají být veškeré těžké zbraně staženy do čtvrtka.

Ukrajinská armáda dnes obvinila povstalce, že opakovaně ostřelují z pěchotních zbraní armádní pozice u měst Opytne a Avdijivka. Jen během dnešního dopoledne údajně povstalci porušili příměří šestkrát. Podle ukrajinských médií se postupně otevírají silnice spojující povstalecké zóny s Ukrajinou, které byly kvůli válce dlouho uzavřeny. Jen v Doněcké oblasti jsou už takové komunikace čtyři, zatím poslední byla dnes otevřena pro dopravu u města Marjinka západně od Doněcku. Silnice byla zavřená půl roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …