Sjezd ČSSD bude řešit krach jednání o vládě i volit zbytek vedení

07.04.2018 6:45

Krátce po krachu vyjednávání o vládě mezi ANO a ČSSD by konec rozhovorů mohl dnes potvrdit sjezd sociální demokracie. Delegáti na zasedání, které bude pokračovat po přerušení v polovině února, budou také vybírat zbývající členy vedení k předsedovi Janu Hamáčkovi a statutárnímu místopředsedovi Jiřímu Zimolovi a hlasovat by mohli i o případných změnách ve stanovách strany.

Sjezd ČSSD bude řešit krach jednání o vládě i volit zbytek vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Konec jednání s ANO potvrdilo lídrům strany v pátek jednomyslně předsednictvo ČSSD. Zimola očekává, že sjezd rozhodnutí vezme na vědomí. Sociální demokraté odstoupili od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Babiš tvrdí, že ČSSD stála pouze o křeslo ministra vnitra pro Hamáčka.

V únoru stihli delegáti v Hradci vybrat pouze dva členy vedení, dnes by se tak měli zabývat volbou pěti řadových místopředsedů. O pozice se uchází přes 20 straníků, jako favorité jsou nejčastěji zmiňováni pardubický hejtman Martin Netolický či poslanci Roman Onderka, Antonín Staněk, který se v únoru neúspěšně ucházel o funkci předsedy, a Tomáš Hanzel. Mezi ženami je favoritkou krajská radní z Vysočiny Jana Fialová.

ČSSD by se měla vrátit i k diskusi o změnách stanov. Podle návrhu speciální komise by z aktuálního dokumentu mohly vypadnout například kvóty pro zastoupení žen v některých orgánech a na kandidátkách. Větší pružnost strany by měla zajistit elektronická hlasování, která by umožnila nahradit nákladná korespondenční hlasování. Odstranění kvót i vlivu členů na podobu kandidátek se dočkalo v únoru na sjezdu s kritikou některých delegátů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…