Skála dostal slovo: Stalin zločinec? Spíš rozporuplná osobnost. Ukrajina? Vyrabovaný stát...

04.02.2022 18:26

Bývalý komunistický místopředseda Josef Skála, kterého KSČM podporuje v kandidatuře na prezidenta ČR, se v rozhovoru pro server iDnes.cz vyjádřil, že sovětského diktátora Josifa Stalina, během jehož vládnutí zemřely miliony lidí, nepovažuje za zločince. Dle něho byl Stalin „rozporuplná osobnost“. Skála odmítl, že by Rusko chystalo vpád na Ukrajinu. „Já se tomu musím smát,“ pobavila ho myšlenka ruského útoku na Kyjev.

Skála dostal slovo: Stalin zločinec? Spíš rozporuplná osobnost. Ukrajina? Vyrabovaný stát...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Skála

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Skála v rozhovoru pro server iDnes.cz prohlásil, že nápad na prezidentskou kandidaturu pochází zejména od předsedkyně komunistů Kateřiny Konečné, ale také z okruhu lidí, které nazývá „alternativní scénou“, a z řad nespokojených občanů, které chce zastupovat. Jde mu prý nejen o voliče komunistů, byť se netají, že svou kandidaturou chce „obnovit důvěru lidí“, u kterých ji strana ztratila.

Vyjádření Skála připojil i k značně kontroverzním tématům. K otázce názoru na sovětského vůdce Josifa Stalina, při jehož vládnutí v Sovětském svazu po čistkách či hladomoru po násilné kolektivizaci zůstaly miliony mrtvých a jehož politika se projevila i za sovětskými hranicemi, například při cíleném vyvražďování polské inteligence a důstojníků po německo-sovětském napadení Polska, zprvu vyhýbavě odvětil směrem k energetické krizi.

„Zůstaňme u toho stalinismu. Já vám řeknu, kdo je pro řadu komentátorů stalinistou. Například ten, kdo říká, že tato energetická krize nemá vůbec řešení způsobem, jakým to dělá vláda, ale vyžaduje zásadní, radikální kroky za situace, kdy se u nás elektřina vyrábí za několik desetihaléřů za kilowatthodinu, ale děje se s ní to, co se s ní děje. Neexistuje žádný objektivní důvod, aby stála tolik, kolik stojí. A že toto je důležitější, než nějaké úlitby Evropské unii,“ vyhýbal se Skála odpovědi na otázku, zdali považuje Stalina za zločince a vraha.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Nakonec však odmítl, že by se o sovětském vůdci, jenž je řazen mezi diktátory, kteří mají na svědomí miliony lidských životů, dalo říct, že byl zločinec. „Byl velmi rozporuplná osobnost. To se nedá takto říci. Jestli chcete, já vám vyjmenuji celou plejádu jiných politiků a budeme se hádat, jestli byli zločinci,“ odpověděl Skála.

Odmítl také, že by současné Rusko po anexi Krymu a vojenské podpoře separatistů na východě Ukrajiny chtělo získat další území svého jižního souseda. Ukrajina je dle Skály „vyrabovaný stát“ a tak by Rusko z obsazení Ukrajiny nic nezískalo.

Neexistují podle něj ani důkazy, že by Moskva přibližovala svou vojenskou techniku k hranici s Ukrajinou; dle komunisty jde jen o záminku k hromadění zbraní na hranicích s Ruskem. „To, že chce někdo vytvářet vojenská uskupení na hranicích Ruska, to není v českém národním zájmu. Ani náhodou,“ vyřkl Josef Skála.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…