Skladujete zbraně! Proč musím prosit?! Zelenskyj přikazuje

20.04.2022 7:05 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, znovu vyčinil Západu. Kdyby demokratické státy dodaly Ukrajincům zbraně, o které tak dlouho žádali, už mohlo být po válce. Zelenskyj je přesvědčen, že ukrajinská armáda je lepší než armáda ruská. Považuje to za zřejmé. Západ je povinen podle Zelenského poslat potřebné zbraně. V zájmu ochrany svobod. „V této válce se ruská armáda navždy zapíše do světových dějin jako možná nejbarbarštější a nejnelidštější armáda na světě,“ zvolal prezident.

Skladujete zbraně! Proč musím prosit?! Zelenskyj přikazuje
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil národu, že téměř všichni bojeschopní Rusové a dosud provozuschopná ruská vojenská technika už je na východě Ukrajiny, nebo v těsném příhraničí čeká na přesun. „Vyjeli proti Ukrajině skoro všichni a skoro se vším, čím proti nám mohou bojovat,“ uvedl prezident Ukrajiny ve svém tradičním nočním proslovu k národu i ke světu na Facebooku. „A to, jak se naše ozbrojené síly drží, jak se celý náš národ směle brání, ukazuje, že ukrajinská armáda si už dávno zaslouží být v globálním žebříčku výše než ta ruská,“ dodal jedním dechem v úctě před svými spoluobčany.

Konstatoval, že kdyby západní partneři dodali Ukrajincům zbraně, o které tak dlouho žádají, už mohlo být po válce.

„Kdybychom měli přístup ke všem zbraním, které potřebujeme, které mají naši partneři a které jsou srovnatelné se zbraněmi používanými Ruskou federací, už bychom tuto válku ukončili. Už bychom obnovili mír a osvobodili naše území od okupantů. Protože převaha ukrajinské armády v taktice a moudrosti je zcela zřejmá,“ sdělil západním politikům.

„Proto doslova při každém setkání s lídry demokratického světa, při všech jednáních, při všech rozhovorech zdůrazňuji jednoduchou pravdu – je nespravedlivé, že Ukrajina je stále nucena žádat o to, co její partneři už léta někde skladují. Pokud mají zbraně, které Ukrajina potřebuje tady, potřebuje teď, pokud mají munici, kterou potřebujeme tady a teď, je jejich morální povinností především pomáhat chránit svobodu. Pomozte zachránit životy tisíců Ukrajinců,“ tepal dál západní politiky.

Ocenil to, že od řady zemí Ukrajina zbraně dostává. Konkrétně poděkoval nizozemské vládě.

Ale neopomněl podotknout, že kdyby je dostala dříve, mohla být dnes pozice Ukrajiny v obraně proti ruské agresi lepší. „Jakékoli zpoždění v pomoci Ukrajině dává okupantům příležitost zabít další Ukrajince,“ konstatoval s tím, že v nové ofenzivě na východě země Rusové dávají jasně najevo, že sídliště plné civilistů je pro ně legitimním vojenským cílem. „V této válce se ruská armáda navždy zapíše do světových dějin jako možná nejbarbarštější a nejnelidštější armáda na světě,“ nebral si Zelenskyj servítky.

Jedním dechem dodal, že se Rusové nezdráhají používat ani zbraně zapovězené v mezinárodních úmluvách a to proti civilistům, což z ruské generace dělá zemi absolutního zla a to na celé generace. „To je podlost, která označí ruský stát jako zdroj absolutního zla na celé generace,“ uvedl doslova.

Zelenskyj znovu volal po potrestání všech, kteří tato zvěrstva páchají a Rusům sdělil, že až tato válka skončí, bude jejich pas varováním pro všechny, že s držitelem tohoto pasu není dobré spolupracovat.

Poté ukrajinský prezident zmínil město Mariupol, tady se prý nic nezměnilo. Vše je tak vážné, jak jen to může být a Rusové prý odmítají zbývající civilisty pustit do bezpečí. Stejně tak prý ukrajinské úřady nevědí nic o desítkách tisíc obyvatel Mariupolu, které Rusové údajně odvlekli do Ruska. To, jak se dnes ruská armáda chová v Mariupolu, je podle Zelenského jasným důvodem k tomu, držet si po válce od Ruské federace odstup. V této souvislosti poděkoval všem obyvatelům dočasně okupovaných oblastí, že odmítají spolupracovat s ruskými agresory a až na pár vyvrženců odmítají kolaborovat a předstírat, že zabíjení Ukrajinců je v pořádku.

Ty západní společnosti, které v Rusku ještě podnikají, vyzval, aby se ze země stáhly.

„Chci zdůraznit, že je to nevyhnutelné. Každý normální podnik bude muset učinit takové rozhodnutí a opustit Rusko. Nyní je ruský stát na úrovni, kdy jakékoli spojení s ním a jakákoli jeho podpora znamená spoluúčast na masovém zabíjení. Spoluúčast na tom, co se bude nazývat zločiny proti lidskosti a genocida,“ obrátil se Zelenskyj na nadnárodní koncerny.

Nakonec prozradil, že vyznamenal 286 vojáků, přičemž 229 z nich byli hrdinní obránci Mariupolu.

„Věčná sláva všem, kdo se za Mariupol, celý náš stát a lid Ukrajiny postavili! Věčná památka všem, kdo zemřeli za Ukrajinu! Sláva Ukrajině!?“ rozloučil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…