Školení důchodců proti dezinformacím! oznámil Pirát. A narazil na Ryšánkovou. A bylo zle

16.05.2019 14:34

Místopředseda Pirátů Radek Holomčík zval v minulých dnech na akci s názvem Mediální obezřetnost aneb kritické myšlení pro seniory. Následně se dostal do debaty s analytičkou Irenou Ryšánkovou.

Školení důchodců proti dezinformacím! oznámil Pirát. A narazil na Ryšánkovou. A bylo zle
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

„Média hýbou světem a někdy i díky lžím. Nejlepší obrana proti lžím je kritické myšlení, a to je dobré rozvíjet v jakémkoliv věku. Proto uspořádáme u mě v poslanecké kanceláři sérii seminářů a přednášek (nejen) pro seniory a budeme se věnovat právě tématům mediální obezřetnosti a ověřování informací. První proběhne už toto úterý od 16:00. Přijďte, přiveďte své blízké, nebo si poslechněte informace a šiřte je dál. Akce je bez vstupného. Ve Sněmovně se, kromě otázek sucha, krajiny a lesů, věnuju i práci ve výboru, který má na starosti média. Mám tak možnost detailně vidět, jak média fungují, včetně jejich nešvarů. Jedním z nich je i tzv. fake news, tedy záměrné šíření dezinformací a hoaxů zdánlivě solidně se tvářícími kanály. Těžko se proti tomu brání a jediná skutečná obrana nevedoucí k cenzuře je vzdělání,“ psal k pozvánce na akci, která se uskutečnila před dvěma dny, poslanec Holomčík. 

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí

„Skoro bych řekla, že právě senioři, kteří strávili celý život přemýšlením nad tím, kde je skryta pravda a kolik jí je, fakt tyhle semináře nepotřebují. To spíš někdo jiný...“ podotkla k tomu Ryšánková.

 „Au. Co si myslí? Že senioři jsou idioti,“ podotkla jedna z diskutujících. „No, ono je lepší z nich udělat idioty, protože jim přece nemůžou přiznat kritické myšlení. Můj skoro devadesátiletý otec, který zažil válku i nejtvrdší socialismus, se strašně směje a říká mi vždycky: ‚No vidíš a všechno se vrací‘,“ odvětila Ryšánková. „Kdybych si to myslel, tak nic takového nedělám," zareagoval Holomčík.

„Nejsou idioti, a proto jezdí na zájezdy se šmejdy; nejsou idioti, proto je jich tolik v exekuci a proto si přeposílají ty řetězové fejky. Radek Holomčík je jeden z mála poslanců, co má za sebou mnoho let práce v regionu, v komunále a vždy si udělá čas, když je třeba...“ zastala se následně poslance jedna z diskutujících.

„Váš názor jistě potěší zejména ty se dvěma doktoráty, vědce a jiné. V exekuci jsou 3/4 domu se sociálními byty u nás v ulici. A ne, nejsou to senioři. Mimochodem, docent Drahoš je také senior. Jo a nezpochybňuji práci poslance Holomčíka, nevím, jak jste k tomuto názoru přišla. Ostatně, je v mediálním výboru. Ale tvrdit, že ‚senioři jsou manipulovatelní‘, je zevšeobecňování, které jej není hodno,“ odvětila Ryšánková.

Diskutující pak pokračovala v otázkách a mimo jiné se Ryšánkové zeptala, co jí vadí na tom, že Holomčík tyto diskuze pořádá. „Nechť je pan Holomčík dělá pro všechny. Chápu jeho touhu, ale: a) nechť si pozve odborníky, psychology, mediální profesory, datové vědce b) jak přišel k závěru, že na přednášku přijdou ti, na něž cílí? Ti, domnívám se, tam nepřijdou. Celé to zavání jakýmsi dojmem, že ‚my chytří to musíme těm prosťáčkům vysvětlit‘. Médii se zabývám dlouho a zkreslovaní reality byl věnován asi před osmi lety věnován celý seminář ve Zlíně jako doprovodný program festivalu. Vím to, protože jsem tam taky přednášela, i kolega Filip Rožánek a další. Zabývali jsme se propagandou, hype cykly, vytrháváním z kontextu, rámováním událostí, úpravami fotografií, diskurzivními analýzami textů. Je to celá věda a celý obor. Přednáška na téma ‚hloupí důchodci věří fake news‘ je sama o sobě splněním sebe sama. Ona totiž fake news mohou být ve skutečnosti realitou, a to, o čem se domníváme, že je realita, může být fake news. A to není zdaleka jen o seniorech,“ odvětila Ryšánková.

„Že je to Pirát, je mi jedno, já vím, že jste jejich fanynka, ale věřte, že Piráty znám, z různých osobních i rodinných důvodů jsem jim přála, ale dělají zbytečné chyby. Příspěvek typu ‚vám vadí, že jsou to Piráti‘ poněkud zavání ‚a proč, soudružko, nejsi komunistka‘ Což je věta, kterou jsem, když jsem jako mladá pracovala v těžkém průmyslu, často slýchala. Právě proto, že jsou to Piráti, musí věci promýšlet víc. Pokud chtějí být jiní a lepší, nesmí klouzat po povrchu. A poslední věc: pevně doufám, že se jejich kandidát Josef Šlerka dostane do Rady ČTK, protože je to špičkový mediální vědec. Ale tahle debata nemá být o Pirátech, tahle debata má být o tématu,“ dodala Ryšánková.

„Já si posluchače nijak nevybíral. Udělal jsem besedu a nechal na každém, zda přijde,“ odvětil Holomčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …