Školy často nic nenaučí, tituly jsou k ničemu. Odborník nelichotivě o českém školství

26.06.2014 20:00

Vysokoškolské tituly jsou už zbytečné a chození do školy často nemá vůbec cenu, řekl na radiu Impuls ředitel společnosti SCIO Ondřej Šteffl. Jednou z cest je podle něho individualizace školství.

Školy často nic nenaučí, tituly jsou k ničemu. Odborník nelichotivě o českém školství
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

„Nemá cenu si na titulech zakládat. Místo aby se lidé chtěli něco naučit, honí se za tituly. Masová poptávka generuje množství vysokých škol a pak tu máme plzeňská práva a tituly, která si lidé prostě zaplatí. A to asi není dobře. Dokonce i soukromé firmy, banky, pojišťovny začínají tituly odsouvat do pozadí a už je od uchazečů ani nevyžadují,“ uvedl Šteffl.

Školství není vládní prioritou

Podle něho často ani nemá smysl do školy chodit. „Jsou případy, kdy to opravdu smysl nedává, a lidí, kteří si tuto cestu volí, přibývá. Školy se neumějí přizpůsobit. Mainstream se stále drží toho, že učíme matematiku, fyziku, chemii, zeměpis, dějepis a tak dále, a to je systém, který prosím pochází z roku 1848,“ připomněl.

Konstatoval také, že vzdělání není prioritou této vlády a nebylo jí ani u vlád předchozích. „My bychom hlavně měli školský systém otevřít, říci lidem, že vzdělávat se mohou i někde jinde než ve škole. Příležitostí úžasným způsobem přibývá. Vzdělávají i počítačové hry a hračky. Do budoucna by mělo přibývat individuálních plánů. V zahraničí už je to docela běžné,“ navrhl Šteffl možná řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…