Skoro šest miliard sekery za Bakalův nákup dolů. Novináři zalistovali v obžalobě a Sobotkovi z toho prý veselo nebude

26.09.2015 8:53

Při privatizaci menšinového státního podílu v Ostravsko-karvinských dolech (OKD) přišel stát o 5,7 miliardy korun. Vyplývá to ze znění obžaloby v této kauze, kterou se podařilo získat Lidovým novinám.

Skoro šest miliard sekery za Bakalův nákup dolů. Novináři zalistovali v obžalobě a Sobotkovi z toho prý veselo nebude
Foto: OKD
Popisek: OKD

Ty o případu píší dnes na své titulní straně. Připomínají, že menšinový státní podíl v OKD získali v roce 2004 Viktor Koláček a Petr Otava za 4,1 miliardy korun.

Obžalobě čelí jen "pěšáci"

Celou kauzu má začít rozplétat přespříští pátek Obvodní soud pro Prahu 2. Podle listu ale nebude soudit hlavní postavy, ale jen „pěšáky“. Deník píše, že celá kauza se přímo dotýká premiéra Bohuslava Sobotky, který byl tehdy ministrem financí. A také miliardáře Zdeňka Bakaly.

Zmínění „pěšáci“, kteří nyní v této kauze čelí žalobě, se měli provinit tím, že při ocenění podniků zapomněli započítat podíly v dceřiných firmách OKD, směnky, rekreační objekty a výrazně podhodnotili notoricky známé čtyři desítky tisíc hornických bytů.

„Celkem měl tedy stát za svůj ani ne 46procentní podíl inkasovat 9,8 miliardy korun. Přitom znalecký posudek z pera společnosti Vox Consult uváděl částku 2,08 miliardy,“ píše list.

Státní zástupce Tomáš Černý proto žene před soud znalce Vox Consult Rudolfa Douchu a někdejší členy výkonného výboru Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurku. Státní podíl v OKD totiž spravoval právě FNM. Horní trestní sazby se prý pohybují mezi osmi a deseti lety.

Jen u dceřiných firem byl prý rozdíl mezi skutečnou a znalci určenou cenou více než šest miliard

Žalobce Černý z Vrchního státního zastupitelství v Praze se opírá o znalecký posudek, který si objednal u společnosti A-Consult plus.

Obvinění, stejně jako Sobotka prý v minulosti v policejním protokolu jakékoliv pochybení odmítli. A to přesto, že státní zástupce konstatoval, že jen u dceřiných společností měl Vox Consult ocenit státní podíl více o 6,4 miliardy.

Podle listu také následné kroky uhlobaronů ukazovaly, že stát svůj majetek podcenil. Dva měsíce po privatizaci totiž celé OKD kupuje Zdeněk Bakala a jeho obchodní partneři za 12 miliard korun. O dva roky později firmu oceňuje Ernst & Young dokonce na 52 miliard korun.

Doucha byl obžalován z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což mu hrozí až deset let vězení.

Škurka a Kuta měli spáchat trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. A to tím, že posudek Douchy, který si objednali, nerozporovali.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…