Skutečná ekonomická sebevražda... Diplomat Novotný natvrdo popsal, jak může skončit politika sankcí

07.05.2022 4:46 | Rozhovor

Bývalý diplomat a bezpečnostní expert Jaromír Novotný se domnívá, že hlavním a patrně konečným ruským cílem je dobýt Donbas, konkrétně Luhanskou a Doněckou oblast, případně i Podněstří. Do té doby Putin svá vojska nestáhne. Komentuje spekulace o událostech, které by měl přinést Den vítězství v Rusku, upozorňuje, že ruské rakety ničí infrastrukturu, po níž Ukrajina dováží zbraně a také vyzývá k vyšší hospodářské soběstačnosti ČR.

Skutečná ekonomická sebevražda... Diplomat Novotný natvrdo popsal, jak může skončit politika sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

Další fází pokračuje ruská invaze, tedy slovy Kremlu, zvláštní operace na Ukrajině – můžeme ji nazvat pracovně jako bitvu o Donbas. Jejím hlavním cílem je obsadit a ovládnout celou Luhanskou a Doněckou oblast a obklíčit ukrajinské jednotky, odříznout Ukrajincům přístup k Černému moři. Zatím ale nevidíme charakteristické známky skutečně masivního útoku koncentrovaných sil….

Já předpokládám, že k tomu brzy dojde, protože z té oblasti lesů se teď boje přesouvají do stepí, kde je k tomu ten terén podstatně příhodnější. Ten postup je sice pomalý, nicméně stále pokračuje.

Ani západní Ukrajina si nemůže oddychnout – důvodem jsou rakety, které Rusové odpalují z oblasti Kaspického a Černého moře, a ničí tak strategické cíle v hlubinách ukrajinského území, ať už raketami Iskander nebo země-vzduch.

Ano, samozřejmě, to je záměr a v tuto chvíli ničí především infrastrukturu. Zaměřují se na klíčové komunikace, po kterých putují na východ Ukrajiny zbraně, munice a další vojenské systémy, většinou dodané z jiných států.

Schyluje se k nějakému jednorázovému měření sil, k rozhodující bitvě nebo očekáváte dlouhodobou opotřebovávací válku?

Spíš asi série konfrontací. Já se domnívám, že Rusové dobudou Donbas, to znamená Luhanskou a Doněckou oblast v rámci administrativních hranic Ukrajiny, která část těchto separatistických republik obsadila. A vidím to tak, že poté zde bude vyhlášeno referendum, na jehož základě vstoupí obě republiky do Ruské federace. Otázka je, zda budou mít Rusové dostatek sil, aby připojili ještě moldavské Podněstří, kde tvoří většinu obyvatel rovněž Rusové – a tím by zároveň znemožnili Ukrajině přístup nejen k Azovskému, ale definitivně i k Černému moři. Podle mě se schyluje k uzavření toho jádra ukrajinské armády, vytvoří se patrně jakýsi kotel, v němž budou ukrajinští vojáci ponecháni třeba vyhladovění, aby se vzdali. Ale k vaší otázce – v některých oblastech se přece jen té opotřebovávací válce neubráníme.

9. květen - Den pobedy, neboli Den vítězství nad fašismem (r. 1945) je momentálně nejdiskutovanějším datem, kterým se intenzivně zabývají světová média, experti i politici. Co podle vás můžeme očekávat? Přihodí se něco spektakulárního?

Tak je tu varianta, že by si Putin oficiálním vyhlášením války Ukrajině uvolnil ruce k celkové mobilizaci. Tam těžko soudit, do hlavy mu nikdo nevidí. A další spekulace se týkaly také možného konce ofenzivy s tím, že by Putin oznámil, že úkol byl splněn, ale tady se obávám, že bude spíše přání otcem myšlenky, protože ruští vojáci nejsou určitě schopni za 3, 4 dny tu operaci nějakou vítěznou definitivou ukončit.

Jakou naději dáváte v tuto chvíli snaze o mírové rozhovory?

Dokud a pokud Putin nebude mít pod kontrolou dostatečnou část koridoru a území Donbasu, tak se pravděpodobně nestáhne, protože by tím přiznal svou vlastní prohru.

Ale Putin pořád ještě může vyhrát – alespoň se tak tvářit...

Jistě, protože Rusko se nyní může zaměřit pouze na ovládnutí Donbasu a vydávat to za splnění cílů své zvláštní operace. Vlastně by šlo o dosti efektní i efektivní způsob, jak by si mohl Putin ještě zachovat tvář před světem a hlavně před ruským národem. Ale do 9. května to nepochybně nestihne.

Obáváte se, že Rusko dostojí svým hrozbám a uzavře kohoutky s plynem i s ropou?

Těžko odpovědět, bude záležet na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině a mnoha dalších okolnostech. Nezachrání nás ani Norsko ani Katar, co se týče především plynu. Rusové dostali už tolik sankcí, že jim to nakonec bude vlastně jedno. Kupříkladu Němci se patrně neodhodlají k restartu tří nedávno zavřených jaderných elektráren a to je skutečně totální ekonomická sebevražda. Lépe na tom určitě bude Francie, která čerpá ze 75 procent energii z vlastních jaderných elektráren.

Já jsem se ptal proto, protože ceny pohonných hmot opět letí vzhůru v reakci na záměr EU vyhlásit totální embargo na ruskou ropu. Česko prý ho podpoří, ale(!)...chce si vyjednat až tříletý odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů. Po jednání kabinetu se tímto rafinovaným výrokem ve stylu chytré horákyně prezentoval premiér Petr Fiala...  

No, bohužel je to trochu bizarní, je to střelba do vlastní nohy, tak bych to nazval. Ale upřímně řečeno, já především nemůžu pochopit logiku Bruselu, který tedy (možná) sjednotí všechny země EU proti ruské ropě, ale už si vůbec neklade otázku, jak zareaguje Moskva. A teď si představte, kdyby nám jako odvetné opatření prostě vypnula plyn! To by byla katastrofa a nejenom pro Německo. A mně to skutečně připadá jako reálně se nabízející ruský protitah.

Stále něco exportujeme a importujeme, jsme spíše (a teď mám na mysli Česko) jakousi přestupní stanicí pro klíčové suroviny a komodity. Doplácíme obecně v hospodářském kontextu na globalizaci?

Ano, přesně tak to je. Stačí, když se ten řetězec někde naruší – a je okamžitě zle a systém začíná kolabovat. Do budoucna nebude možné, aby naši zemědělci kupříkladu oznámili, že letošní úrodu pšenice, kterou ještě ani nesklidili, už prodali do zahraničí! Totéž se týká vývozu energie, kterou pak draze nakupujeme na německé burze atd. Každý stát a každá vláda bude muset myslet na své vlastní lidi, protože když je někde hlad a bída, tak – pokud je tam ještě demokracie – se ty vlády potom mění jedna po druhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…