Skutečný šéf ČSSD. Babiš, Kalousek a věci, které nemáte chápat. Erik Best nahlíží za oponu „poprasku Šlachta“

22.06.2016 4:49

ROZHOVOR Pro ParlamentníListy.cz novinář a politický analytik Erik Best rozebírá kontakty vlivných osob s čelnými politiky státu a uvádí souvislosti, o kterých bychom neměli vědět. „Pan Pokorný, který je asi skutečný šéf ČSSD, pochopil, že pozice ČSSD je ohrožena, a to není nová věc. Proto začali připravovat Chovance, aby měli náhradu,“ zmiňuje v rozhovoru Best. Popsal názorové proudy v ČSSD i napříč politickým spektrem, zanalyzoval vládní krizi v souvislosti s policejní reorganizací a rezignací plukovníka Roberta Šlachty. „Část opozice je teď ve stejném táboře jako část ČSSD,“ poznamenal Best. Upozornil také na klíčový moment celé vládní krize, který teprve přijde.

Skutečný šéf ČSSD. Babiš, Kalousek a věci, které nemáte chápat. Erik Best nahlíží za oponu „poprasku Šlachta“
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Měli by se otázky úrovně fotbalu a hokeje v České republice zhostit politici?

hlasovalo: 1859 lidí

Pro Český rozhlas jste v komentáři před pár dny uvedl: „ANO je v nejvážnější situaci od svého založení v roce 2011. Koaliční boj je evidentní. Kdo vyhraje, má křeslo příštího premiéra.“ Jak byste zhodnotil aktuální stav? A kdo má blíž ke křeslu premiéra?

Trošku jsem litoval, že jsem větu takto formuloval. Bylo to spíš přeřeknutí. Měl jsem na mysli, kdo bude mít lepší postavení dostat se do pozice designovaného premiéra. Tedy kdo dostane šanci na první pokus po volbách. Nejsem si jistý, zda Babiš bude schopen sestavit vládu.

Miroslav Kalousek v listopadu vyzval tzv. demokratické strany, a toto označení používám, protože ho pak opakoval několikrát, aby se spojily proti Babišovi. Když takto mluvil poprvé, odezva nebyla příliš pozitivní. Koaliční strany ho víceméně odmítly. Postupně se situace měnila. Zvlášť když došlo k nějaké krizi, najednou to vypadalo, že je ČSSD k takovému postupu více nakloněná. Strany jsou vyzvány Kalouskem a Kalousek je vlastně hybatel. Babiš říká od začátku, že jeho největší obavou je, že se proti němu spojí tradiční strany.

Z exkluzivního průzkumu agentury Médea Research pro časopis Týden vyplynulo, že kdyby se teď konaly volby, nejblíž by měl skutečně ke křeslu premiéra Andrej Babiš. Ovšem co ministr vnitra Milan Chovanec? Teď na politické scéně hodně vynikl, ať už je to vnímáno jakkoli. Jeho vystupování v souvislosti s problematickou reorganizací elitních policejních složek je velmi rázné a sebejisté. Zcela jednoznačně dává najevo, že nechce ustupovat. Myslíte si, že dojde k zásadnímu posílení pozice Chovance i v ČSSD, že se může stát „hrdinou“ a případně i ohrozit pozici současného předsedy? Nebude mít nakonec větší šanci na pozici premiéra právě on? 

Nejdřív by musel odejít jeho šéf. Jasná jednička je Sobotka a Chovanec dvojka. Vidím to tak, že pan Pokorný, který je asi skutečný šéf ČSSD, pochopil, že pozice ČSSD je ohrožena, a to není nová věc. Proto začali připravovat Chovance, aby měli náhradu. Má poradce, kteří mu sdělují, co má říkat, jak se chovat, kdyby došlo k nějakému problému např. kolem OKD nebo kdyby voliče rozladil tím, že chtěl podepsat memorandum s Komunistickou stranou Číny, což byl jeho záměr v minulém týdnu.

Sobotka se příliš nevyjadřoval k situaci kolem policie, vypadalo to, že má strach, že někdo situaci spojí s jeho kauzami. Stále ale platí, a to i když má teď Chovanec o něco silnější pozici, že jedničkou je pořád Sobotka. Muselo by se něco stát, buď prohrané volby, přijít nějaké obvinění… Jinak sestava zůstane v současné podobě.

Přesto když jste nastolil úvahu o designovaném premiérovi, bavíme se o aktuální variantě, která by nastala v případě předčasných voleb… Ale vezměme předpoklad, že vláda nepadne, předčasné volby nebudou a do termínu běžných parlamentních voleb je poměrně dlouhá doba. Je možné, že trend, o kterém hovoříte, bude nabývat na síle, čili že vlastně váš aktuální předpoklad může přetrvat? A co když si voliči už vůbec v té době ani nevzpomenou na nějaké manévry kolem policie, budou šťastně zapomenuty a objeví se úplně jiná kauza, která rozložení sil i náklonnost veřejnosti změní?

To je samozřejmě možné. Jde o to, zda stále budou tzv. tradiční strany považovat Babiše za člověka, který není ochoten spolupracovat nebo který na ně štve policii. Zatím to vidím tak, že jde o stupňující se jev. Připomeňme zákon o střetu zájmů, to je přímý útok na Babiše. Jediná záchrana pro něj je získat na svou stranu větší část veřejnosti, případně prezidenta, a ČSSD si pak nebude moci dovolit jít proti Babišovi. Ale to jsou otevřené otázky. Kdybych musel odpovědět dnes, myslím si, že ČSSD proti němu půjde.   

Určitá roztříštěnost ČSSD je evidentní dlouhodobě. Jak ale obecně zhodnotit názorové odlišnosti mezi sociálními demokraty v této době? Jak byste popsal jednotlivé skupiny?

Je to jinak. Dřív existovala křídla Haška a Sobotky. Ta stále jsou, ale navíc se vytvořily skupiny podle toho, kdo podporuje reorganizaci policie a kdo k ní má výhrady. Pan Bublan, Benešová, Tejc a určitě bych přišel na další, pokud bych měl více času. To jsou lidé, kteří říkají: „Moment. Dobře, reforma policie, to můžeme, ale musí být vše prodiskutováno a musíme mít všeobecnou podporu.“ A pak je tu druhá část, kterou představuje Chovanec, jehož podporuje Sobotka, i když ne moc hlasitě a překvapivě také část opozice. Část opozice je teď ve stejném táboře jako část ČSSD. Je také zajímavé to, co řekl pan Babiš v televizi a předseda ODS Fiala to nikde nedementoval, že pan Chovanec a Fiala mají stejného poradce, a tím je pan Růžička. Dříve byly jasné tábory v rámci ČSSD a teď jsou napříč politickým spektrem, protože společně s Benešovou nebo Tejcem se objevuje také Ivan Gabal z KDU-ČSL, ale také novináři, kteří byli obvykle na druhé straně, například Martin Fendrych. Vydavatelství Ekonomia je trošku rozpolcené. Tábory existují, ale jinak než před měsícem.

Jak vy vlastně vnímáte rozhodnutí ministra Chovance ve věci reorganizace policie. Jednoduše řečeno, máme věřit tomu, že jde skutečně o zajištění kvalitnější bezpečnosti nás občanů, nebo jsou za jeho rozhodnutím jiné motivy zcela evidentní?

Respekt má asi pravdu, což je paradoxní, když říká, že evidentně ČSSD chtěla zastavit vyšetřování některých kauz, které se jich týkají. A to říká i Babiš. Když mluvil o arbitráži, kterou vyhrála Škoda Transportation proti Českým drahám, můžeme říci, že jsou ohroženi pan Pokorný, Sobotka, Chovanec a ti mají zájem na tom, aby se věc nevyšetřovala. Jestli je tohle jeden z důvodů, proč podnikli tak rychle reorganizaci, nemůžeme říci, ale je legitimní položit otázku, jestli to není částečně kvůli skutečnosti, že České dráhy přišly o 1,2 miliardy korun. 

Vy jste se této arbitráži věnoval i v posledním komentáři na svém webu FSfinalword.cz, když jste napsal: „Andrej Babiš minulý týden ve vysílání prozradil, že arbitráž za 1,2 miliardy korun, kterou vyhrála Škoda Transportation proti Českým drahám, vyšetřuje policie. Tato zpráva o víkendu vévodila českým médiím. Babišovy noviny už dlouhé měsíce naznačují, že arbitráž byla cinknutá. Babiš z toho viní právníka Radka Pokorného, který je zároveň místopředsedou rozhodčího soudu a právníkem Škody. Babiš ale neměl vědět, že se případem zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.“ Může být tedy i skutečnost, že Babiš měl informace, dokladem bližších vztahů, než je přípustné, mezi ním a plukovníkem Šlachtou?

Určitě. Myslím si, že ano. Nevím, proč neřekl, že má zprávy od novinářů. Asi ho to nenapadlo. Jestli má informace od pana Šlachty, je to špatné.

Také jste se v komentáři pozastavil nad tím, že se vám na rozhovoru moderátora Veselovského s Babišem v DVTV zdálo divné, že nerozebrali víc právě PR agenturu Bison and Rose a případné vazby Růžičky na Chovance a také advokáta Radka Pokorného a jeho případný vliv na premiéra Bohuslava Sobotku. Zmínil jste také: „Nyní, když už Zdeněk Bakala přestal být v rámci českého byznysu a politiky opravdovým hráčem, bylo by od něj čestné rovnou předat vydavatelství Economia Pokornému, aby bylo každému jasné, jak ten systém funguje.“ Mimochodem, jak těsné jsou podle vás kontakty mezi už jmenovanými politiky a dalšími zmíněnými „hráči“? 

Jak už jsem řekl, myslím si, že skutečná síla v ČSSD je pan Pokorný. Pan Chovanec a Sobotka jsou slabší. Nejsou ti, kteří vymýšlejí strategii a politiku. Jsou to slabší lidé, kteří vykonávají, co je rozhodnuto nahoře. A pokud někdo poukazuje na to, co se ve skutečnosti děje, politici často uhnou. Pan Sobotka jel do Číny s memorandem, které chtěl podepsat. My jsme informaci dali na web, a když se o tom začalo mluvit, nepodepsal. Myslím si, že politik, který by jednal podle nejlepšího vědomí a svědomí, by se choval jinak. Neměl by důvod měnit názor. Dějí se věci, u kterých nechtějí, aby veřejnost pochopila, o co jde. Babiš je jediný, kdo na to poukazuje. Jeho slabostí je, že ovšem poukazuje jen na věci, které jdou proti němu, a pak veřejnost nemá jistotu, zda vše dělá ve prospěch státu nebo ve prospěch Agrofertu. Ale i kdyby jednal ve prospěch Agrofertu, samozřejmě to neznamená, že nemá pravdu.

Ještě bych se zastavila u nedělních Otázek Václava Moravce. Vicepremiér Andrej Babiš se ostře pohádal s moderátorem. Ztrácí Babiš nervy, nebo se Václav Moravec prostě nechová tak, jak by měl elitní moderátor veřejnoprávní televize? Jde přece minimálně o člena vlády…

Nemyslím si, že je chyba jen na jedné straně. Jednoznačně se Babiš vyhýbal odpovědím. Moderátor nepokládal správné otázky. Neprobírali to, co otiskli o den dřív na první stránce Práva, odkud a zda měl pan Babiš informaci o vyšetřování Škody Transportation, kterou mít neměl. Nepadla otázka, zda pan Sobotka chtěl podepsat memorandum s komunistickou stranou, i když informace proběhla tiskem. A nezazněla ani otázka statutu tržní ekonomiky pro Čínu, což možná pro Pražáky asi nemá moc význam, ale pro dělníky v Ostravě obrovský. Když nejsou kladeny hlavní otázky týdne a jen se mezi sebou hádají a křičí, k čemu je ten pořad dobrý?

Pro rozhlas jste také zmínil: „Pozor by si prý měl dávat i prezident Miloš Zeman a Babišovi jen tak nedůvěřovat.“ Jak by mohl Adrej Babiš ohrozit prezidenta? 

Upřesním. To jsem citoval výrok Mirka Topolánka, který tohle řekl v časopisu Reflex. Ale myslím si, že stejná argumentace platí i teď. Například paní Benešová, poslankyně blízká prezidentu Zemanovi, říká, že reorganizace není dobře připravená. Dnes má mít schůzku pan Zeman s panem Chovancem a panem Babišem. Postoj prezidenta Zemana bude mít nějaký význam. Když přijme reorganizaci a bude na straně Chovance, pak těžko budeme moci tvrdit, že vazba Zeman – Babiš je silná, a naopak to bude znamenat, že už je svým způsobem Zeman na straně Sobotky. Výsledek dnešní schůzky bude mít velký význam. Topolánek říká, že by se měl Zeman spojit s Kalouskem a Sobotkou, a ne s Babišem, protože protiváha Babiše je momentálně Sobotka a Kalousek. Samozřejmě je tu i KDU-ČSL, ale ta není hybatelem.

A váš předpoklad výsledku setkání s prezidentem republiky?

Pokud Zeman podpoří Chovance, bude to pro Babiše hodně špatná zpráva. Pokud podpoří Babiše a svým způsobem i Šlachtu, půjde o jednoznačný vzkaz. Vypadá to, že veřejnost je více na straně pana Šlachty, a pokud se přidá Zeman, je to špatná správa pro Chovance a Sobotku. Opravdu není možné říct dopředu, jak setkání dopadne, ale vidím v něm klíčový moment.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…