Šlachta prý čelí velkým tlakům. Ale s vyšetřováním Nagyové je spokojen

12.09.2013 19:35

„Protikorupční policie“ pracuje navzdory silnému tlaku, který je na ní z různých stran vyvíjen. Odvádí dobrou práci a pracuje na hraně svých možností. Z metanolové causy vyvodil sbor poučení a jeho ředitel věří, že podobná situace se nemůže opakovat. Zhruba tak lze shrnout rozhovor Roberta Šlachty, ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie ČR, s Danielou Drtinovou z České televize.

Šlachta prý čelí velkým tlakům. Ale s vyšetřováním Nagyové je spokojen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Jeho útvar stále prošetřuje causu „Nagyová“, Šlachta je spokojen s průběhem vyšetřování, probíhá zjišťování skutečností a jejich analýzy. Vznesení obvinění záleží na dalším vývoji vyšetřování a získaných poznatcích. Ředitel ÚOOZ nechce předjímat závěry ani časový výhled a brání se „vyšetřování v přímém přenosu“.

V souvislosti s tím spatřuje Robert Šlachta silný tlak na svůj útvar, a to nejen mediální, ale i od vyjádření politiků a vysokých úředníků, jakož i z častých plánovaných i neplánovaných kontrol na útvaru, které vyvolávají tlak na jeho podřízené a pochopitelně zdržují od běžné rutinní práce. Policie je pod kontrolou státních zástupců a soudů, pochybnosti jsou mediálním znevěrohodňováním útvaru a jeho práce, které se policisté snaží ignorovat. Důvěra vedení policie ve Šlachtův útvar však podle jeho ředitele narušena nebyla a kontrol se neobává, neboť ÚOOZ postupuje podle Šlachtova vyjádření výlučně v souladu se zákonem. Šlachta si stojí za prací svého útvaru s tím, že když je páchána trestná činnost, musí být potrestána, jak zdůraznil právě v souvislosti s případem Nagyové.

Policie a státní zastupitelství pracují podle Šlachty s důrazem na kvalitu, se snahou o zachování zkušených pracovních týmů. Kdyby měl ÚOOZ více pracovníků, zvládl by jistě větší objem vyšetřování, a tedy i případů, ale v současné době útvar „jede na dřeň“ – opačně to vidí vrchní státní zástupkyně Bradáčová, podle ní policejní útvary nestačí na velké množství korupčních caus v ČR.

Závěr rozhovoru byl věnován „metylové mafii“. Tomuto označení se však Šlachta brání. Policie se podle něj z případu poučila, hodlá zřídit zvláštní pracoviště na vyšetřování černého obchodu s lihem, ovšem není v jejích silách, aby sama zabránila podobné tragédii. Vyvodit důsledky musí i ostatní články státní správy. Přesto Robert Šlachta věří, že podobné neštěstí již nehrozí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…