Slováci mají po ptákách. Tankovat se bude na SPZku

27.05.2022 11:15

Vysoké ceny pohonných hmot a s nimi často spojená vyšší inflace trápí řadu zemí Evropy. V Česku je inflace třetí nejvyšší v celé EU. Opoziční hnutí ANO a SPD vládu Petra Fialy obviňují, že v této nelehké ekonomické situaci českým občanům vůbec nepomáhá. Obdobně se vyjadřuje i lídr slovenské opozice Robert Fico. Jak Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD), tak i Robert Fico dávají za příklad vzorné pomoci lidem kroky maďarského premiéra Viktora Orbána. Jenže je v tom háček.

Slováci mají po ptákách. Tankovat se bude na SPZku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD o vládě Petra Fialy (ODS) opakovaně prohlašují, že v současné nelehké době vůbec nepomáhá českým občanům. A za vzor kabinetu dávají např. Maďarsko a tamního premiéra Viktora Orbána. Jeho vláda přísně reguluje ceny pohonných hmot. Maďaři tak tankují u své společnosti MOL za podstatně nižší ceny, než za jaké u téže společnosti MOL tankují Češi.

Stejně jako Andrej Babiš (ANO) či Tomio Okamura (SPD) se vyjadřuje slovenský expremiér Robert Fico. Také podle jeho názoru se slovenská vláda Eduarda Hegera „vykašlala na lidi“ a ti tak jezdí tankovat do Maďarska.

Bývalý premiér navštívil příhraniční maďarskou vesnici Rajka, která je vzdálená jen pár kilometrů od Bratislavy, viděl dlouhou frontu aut se slovenskými poznávacími značkami a vzkázal lidem na Slovensko, že jde o ukázku toho, jak to dopadne, když „lidé volí tak, jak volí“. Narážel tím na skutečnost, že ho slovenští voliči v posledních volbách poslali po dvanácti letech jeho vlády do opozičních lavic.

Jenže udržování nízkých cen paliv má háček.

Nízkých cen pohonných hmot využívají nejen Maďaři, ale i obyvatelé okolních států a zásoby pohonných hmot tak v Maďarsku klesají mnohem rychleji, než před nárůstem inflace. Viktor Orbán a jeho vláda proto přišli s nařízením, že za regulované ceny odteď budou tankovat už jen vozy s maďarskou registrací. Informuje o tom slovenská agentura TASR, od které zprávu převzala i další slovenská média.  

Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás obvinil obyvatele okolních zemí, že zneužívají situace a do Maďarska vyráží za „tankovací turistikou“. „Zneužívají situaci, v níž je maďarská cena 480 forintů (1,24 eur) za litr oproti 700 až 900 forintů v jiných zemích Evropy,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…