Slovenský prezident? Možná prezidentka. Máme výzkum

01.03.2019 10:38

Maroš Šefčovič, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin. To je trojice kandidátů, která má podle aktuálního průzkumu agentury Phoenix research, největší šanci stát se slovenským prezidentem. Agentura průzkum provedla po odstoupení Roberta Mistríka – jednoho z favoritů voleb.

Slovenský prezident? Možná prezidentka. Máme výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Slovenští voliči budou o svém budoucím prezidentovi rozhodovat již 16. března. V tuto chvíli mohou vybírat celkem ze 13 kandidátů. Připomeňme, že původně se o post ucházelo celkem 15 osobností. V druhé polovině února nejprve odstoupil předseda Strany maďarské komunity József Menyhárt. Svého postu se vzdal ve prospěch Roberta Mistríka. Nicméně i ten nakonec minulý týden odstoupil a své voliče vyzval k tomu, aby volili Zuzanu Čapotovou. 

Podle průzkumu agentury Phoenix research se však hlasy, které Mistríka podporovaly, rozprostřely mezi stávající tři nejsilnější kandidáty. Posílili však i ostatní konzervativní kandidáti, zejména pak Béla Bugár, František Mikloška a Ivan Zuzula. 

 

Agentura měřila nejen volební preference, ale také volební potenciál. Měření formou volebního potenciálu ukazuje, kolik procent hlasů by daný politický subjekt mohl v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k němu přiklonili všichni lidé, kteří jeho volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Do volebního potenciálu „strany (hnutí) A“ vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň uvedou spontánně danou „politickou stranu A“ jako hlavní preferovanou, nebo uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou „stranu A“, nebo neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou  „stranu A“. 

V obou případech se na první pozici umístil Maroš Šefčovič s volebním potenciálem až 26,1 % a 19,8 % v rámci preferencí. Druhou příčku obsadila Zuzana Čaputová s 21,2 % volebního potenciálu a 18,5 % voličských preferencí. Třetí místo pak patří Štefanu Harabinovi, ten by mohl teoreticky získat až 19,8 % hlasů. Jeho volební preference jsou na 15,2 %. 

Béla Bugár by aktuálně získal 9,1 % hlasů, jeho potenciál je 12,3 %. První pětici uzavírá Marián Kotleba z Ludové strany Naše Slovensko. Jemu by svůj hlas dalo 7,8 % voličů, jeho potenciál je pak na 9,7 %. Více jak pět procent by pak získal ještě Milan Krajniak (preference 7,1 %, potenciál 9,5 %), František Mikloško (preference 6,7 %, potenciál 7,7 %) Ivan Zuzula (preference 5,6 %, potenciál 7,3 %) a Eduard Chmelár (preference 5,1 %, potenciál 5,8 %).

 

 

Agentura měřila mimo jiné zvažovanou volební účast. K volbám na prezidenta se podle ní v tuto chvíli chystá 55,5 %voličů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …