Slovenský soud chce vyslechnout svědky v kauze Babiše a StB

26.01.2014 13:07

U bratislavského soudu bude příští týden pokračovat líčení, ve kterém se šéf hnutí ANO a příští český ministr financí Andrej Babiš domáhá verdiktu, že je v archivních svazcích komunistické tajné policie StB coby agent veden neoprávněně. Před soudem by ve čtvrtek měli vypovídat svědkové a vynesení rozsudku se neočekává.

Slovenský soud chce vyslechnout svědky v kauze Babiše a StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš dlouhodobě popírá, že by se Státní bezpečností vědomě spolupracoval. Během prvního stání u soudu loni v červnu uvedl, že za komunismu jako pracovník zahraničního obchodu přišel s StB do kontaktu, ale že jejím agentem nebyl. Další svědky chtěla soudkyně vyslechnout v říjnu, žádný z nich se ale k soudu nedostavil a líčení bylo odročeno na 30. ledna. Miliardář slovenského původu v dřívějším rozhovoru pro ČTK prohlásil, že nadcházejícího stání se nezúčastní.

Babiše podpořil bývalý důstojník StB Andrej Kulha

Babiš byl před listopadem 1989 členem komunistické strany. Kvůli archivním svazkům, které jej evidují coby spolupracovníka StB, by v Česku zřejmě nezískal negativní lustrační osvědčení. Jmenování Babiše ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku podmínil prezident Miloš Zeman přijetím služebního zákona v dolní komoře Parlamentu v prvním čtení; sněmovna tak učinila tento týden.

Majitel holdingu Agrofert podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který spravuje část archivních svazků StB. Podle informací z osobního svazku Babiše se podnikatel údajně stal v 80. letech důvěrníkem a později pod krycím jménem Bureš agentem tajné policie. ÚPN našel v archivu ještě dva další svazky, podle nichž agent Bureš donášel StB a také navštěvoval konspirační byt. Celý obsah spisů se ale nezachoval, protože jejich části byly skartovány.

Babiše podpořil bývalý důstojník StB Andrej Kulha, který loni na podzim prohlásil, že spis ohledně spolupráce podnikatele s StB je zfalšovaný. Podle Kulhy si svazek vymysleli pracovníci StB, aby si vylepšili své služební hodnocení. Využili k tomu prý zprávy z oficiálních schůzek s Babišem. Sám Kulha přitom psal záznamy do Babišova svazku. K soudu v Babišově případu nebyl Kulha coby svědek předvolán. Jeho verzi odborníci zpochybnili a ÚPN označil archivní svazky za hodnověrné. Za málo pravděpodobnou ústav pokládá možnost, že by evidence StB byly vykonstruované, když o jedné osobě se zmiňují tři svazky.

ÚPN za celé období své existence čelil několika desítkám žalob ohledně evidence lidí v archivních svazcích StB. Většinu ukončených sporů ústav prohrál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…