Smejkal na ČT: „Pořád očkovat. Žádná chřipečka“

28.06.2022 13:01

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal před kamerami České televize varoval, že čísla covid pozitivních opět rostou a je třeba říct, že pokud jde o koronavirus, tak Česko rozhodně není z problémů venku.

Smejkal na ČT: „Pořád očkovat. Žádná chřipečka“
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
V pondělí laboratoře nově objevily 1241 případů covidu. Nově nakažení se objevují i ve školních kolektivech, které se ale zanedlouho rozpustí, až se děti rozutečou na prázdniny.

„Buďme realisti, covidu se nějakou dobu nezbavíme. Musíme se pořád očkovat. Imunita, jak po tom prodělání onemocnění, tak po těch vakcínách, nevydrží tak dlouho, jak jsme si mysleli,“ přiznává vedoucí odborné skupiny MeSES. Rizikové skupiny by tak podle něj měly dostat druhou posilující dávku očkování.

„Dobrá zpráva je,  je to pořád omicron, není to to, čeho se bojíme nejvíc, že přijde nějaká nová varianta,“ upozornil Smejkal.

Upozornil, že covid se stále neproměnil běžnou „chřipečku“, takže poskytnutí další dávky očkování považuje za žádoucí. Nemoc covid-19 podle epidemiologa stále představuje závažné onemocnění, které s sebou může nést nemalá rizika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…