Smrděla uklízečka. Pane velkomožný, tady jsou ty dotace. Kubera nedostane nic, vypověděl policii ten, co zradil zloděje peněz z EU

10.08.2017 8:56

Vyšetřování dotací z programu ROP Severozápad se hýbe. Bývalý ředitel dotačního úřadu v Ústí nad Labem Petr Kušnierz se totiž rozhovořil – jeho výslech již trval pět dní a ještě bude pokračovat. Vyjadřoval se mimo jiné k desítkám projektů a popisoval roli kompliců. O roli v podstatě dosazeného „bílého koně“ píše dnešní MF Dnes.

Smrděla uklízečka. Pane velkomožný, tady jsou ty dotace. Kubera nedostane nic, vypověděl policii ten, co zradil zloděje peněz z EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz

Kušnierz při výslechu mimo jiné uvedl, že 90 procent projektů z evropských peněz na severu Čech bylo v letech 2008 až 2011 zmanipulovaných. Škoda činí v současné době asi 14 miliard korun, obviněno bylo celkem 26 lidí. Většina z nich se na na projektech podílela jako hodnotitelé. „Všichni tam byli proto, aby byly prosazeny zájmové projekty,“ zmínil Kušnierz. 

Kušnierz například podle MF Dnes také uvedl, že „výrobu“ vítězných projektů podle předem nalinkovaných not měl na starosti bývalý starosta Chebu Petr Navrátil. Nosil prý předpřipravené tabulky s předem vyplněným hodnocením. Toto obvinění však Navrátil odmítá. V celém případu pak mimo jiné funguje také podnikatel Daniel Ježek, kterého Kušnierz tituloval „pane velkomožný“. 

Anketa

Jste spokojeni s prací současné Policie ČR?

7%
93%
hlasovalo: 2268 lidí

V jednom z odposlechů rozhovorů pak Kušnierz mluvil se spolumajitelem budovy dotačního úřadu Patrikem Oulickým, který mluví o světové atomové hysterii. „My jsme tam řešili i takové věci, že jsme měli uklízečku, která zapáchala,“ řekl Kušnierz, co tím prý bylo míněno. 

Kdo byl podle Kušnierze například čistý, je teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). „Teplice, i kdyby to měly ve zlatých deskách, tak nesměly projít, což se pak stalo. Dopadly na posledním místě ze šesti žadatelů,“ uvedl pak Kušnierz, že Kubera byl na černé listině. 

Kušnierz, jenž v celém případu plnil rozkazy kmotrů, se tím, že vypovídá, snaží o nižší trest.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…