Smršť Jany Černochové: Babiš hovoří o Stropnickém, že na to nemá, o dalších kolezích, že to jsou zm...

10.05.2017 17:37

Místopředsedkyni klubu poslanců ODS Janu Černochovou rozpálilo dnes to, že vicepremiér Andrej Babiš není po celou dobu v Poslanecké sněmovně, když se jedná o nahrávkách, na nichž se údajně s novinářem Markem Přibilem domlouvá na tom, co a kdy bude zveřejněno v deníku Mladá fronta Dnes. Babiš totiž po schválení programu schůze Sněmovnu opustil. „Je to pocit hnusu! Máte kolegové z ANO prvenství! Doufám, že ho nebudete mít ve volbách!" atakovala Babiše Černochová.

Smršť Jany Černochové: Babiš hovoří o Stropnickém, že na to nemá, o dalších kolezích, že to jsou zm...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Poslanci se už téměř pět hodin hádají a nahrávkách, na kterých Andrej Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku MfD o materiálech připravovaných na své politické rivaly. Celkem tři nahrávky zveřejnila na sociálních sítích prozatím neznámá skupina, jež si říká Julius Šuman. Na té poslední, která se objevila v pondělí, novinář Marek Přibil zřejmě nabízí Babišovi dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Babiš ale tvrdí, že všechno, co mu kdy Přibil v nahrávkách podsouvá, od sebe kopal.

Protože Babiš byl dnes ve Sněmovně jen pouhé dvě hodiny přítomen - odjel do Liberce na jednání s prezidentem Milošem Zemanem - rozlítilo to opozici.

„Prezident svolal jednání šéfů stran na dnešek. To není náhoda! On si nepřeje, abychom dnes o něčem jednali," kritizovala tento fakt Jana Černochová z ODS. „Motýlek ne vždy znamená noblesu," útočila navíc Černochová na Jiřího Zlatušku (ANO). Ten totiž reagoval na sociálně demokratického poslance Ladislava Šincla, jenž se ve svém projevu vrátil k pomlouvačné kampani ze strany Andreje Babiše.

„Vyhrožoval mi. Bylo to 17. 6. 2015 za přítomnosti dalších poslanců a úředníků ministerstva financí. Bylo tam 14 svědků. Babiš mi vyhrožoval a lživě mě obvinil z korupce a dokonce i mou manželku a mou sedmdesátitříletou mámu. Měl na to desky s mým jménem. Jediné obvinění ale nikdy nedoložil," řekl Šincl a tak proto o věrohodnosti nahrávek s Babišem nepochybuje.

„V logice toho je celá rodina pana Šincla obviněná. Šincl neuvedl nic o vyhrožování. Bylo to jen tvrzení proti tvrzení. Celé nahrávky navíc nikdo nikdy neslyšel," hanil slovní pláč Šincla Zlatuška.

Černochová ale na to reagovala slovy, že motýlek ne vždy znamená noblesu. Hnutí ANO posléze označkovala jako sektu masochistů. „To, co tady předvádíte, to je skutečně nevídané!" Podle ní musí poslanci ANO vědět, jak o nich samotných mluví jejich předseda Babiš na nahrávkách.

„Když jsem včera viděla v Událostech, komentářích paní kolegyni Válkovou, jak tam hájí presumpci neviny, ale na základě lživých fám a pomluv odvolala ředitele Vězeňské služby generála Dohnala. Toto jeho odvolání ji dohnalo v podobě soudního rozhodnutí, kdy až ministr Pelikán pana generála Dohnala musel vrátit do pozice, a já jsem za to ráda. Tak tato členka hnutí ANO má plná ústa presumpce neviny a káže nám morálku...," spustila Černochová. Do poslanců ANO se ale navážela i nadále.

„Není tady přítomen pan ministr obrany Stropnický, ale jestli jemu nevadí, že o něm jeho šéf a předseda vašeho hnutí hovoří jako o slabochovi, který na to nemá, nebo při vší úctě k Martinovi Komárkovi předseda hnutí ANO hovoří, že to je pi-, zbytek si domyslíte sami, případně další kolegové jsou zm-, zbytek si doplníte sami. Prezident Zeman má ho- na práci a jiné perly. To vám nevadí? Vy se nestydíte? Není vám to trapné, že něco takového musíte o sobě každý den číst v médiích? Nepostavíte se svému šéfovi?" ptala se jich.

Jak to, že se nikde nezatýká?

Černochová také zmínila tiskovou konferenci Roberta Šlachty a státního zástupce Ivo Ištvána. „Když tady před časem probíhala konference pana Šlachty a Ištvána – přehrajte si to někdy, jak bylo na základě také odposlechů – a srovnávám nesrovnatelné – jak to zatýkání probíhalo v přímém přenosu... Tak jak to, že tady běhá nahrávka a nikde se nezatýká?“ tázala se Černochová naléhavě.

„Jak je možné, že policie a státní zastupitelství měří jen jedním metrem? To se vám nezdá divné?" pokračovala.

„Proč tady nesedí pan premiér a pan Babiš? Bojí se snad našich dotazů?"

Janě Černochové, člence bezpečnostního výboru, navíc vadí, že se nemůže zeptat Andreje Babiše na kauzu Beretta. Otázky má také na premiéra Sobotku. „Mě osobně velmi zajímá kauza Beretta...," uvedla.

Nakonec ohodnotila svůj pocit a přání: „Je to pocit hnusu, který se tady na nás lepí. Máte kolegové z ANO prvenství. Doufám, že ho nebudete mít ve volbách!"

Kroupa: Přibil měl na sobě nahrávací techniku

Zopakujme, co dnes zveřejnil Český rozhlas na základě zjištění reportéra Radiožurnálu Janka Kroupy. Ten se totiž případem „nahrávky Andreje Babiše a redaktora Marka Přibila" zabývá již po několik dní. A na počátku týdne zveřejnil, že jeden z účastníků těchto schůzek mezi Babišem a Přibilem měl na sobě nahrávací techniku a dá se prý téměř s jistotou říci, že to byl právě Přibil. Ten to sice včera popřel, ovšem Kroupa tento fakt údajně vyvodil z analýzy, k níž si přizval odborníky na sledovací techniku. Navíc prý s Přibilem hovořil osobně a nakonec z toho vyvodil, že Přibil spolupracuje se skupinou, která zahrnuje někdejšího pracovníka Útvaru zvláštních činností (ÚZČ). Má jít o expolicistu Stanislava Hájka, který v minulosti pracoval s odposlechy a měl blízko k lobbistovi Ivo Rittigovi.

„Za novinářem Markem Přibilem známým z nahrávek s Andrejem Babišem stojí bývalý policista a obchodník s informacemi Stanislav Hájek, který pracoval pro lobbistu Ivo Rittiga,“ uvedl k tomu Kroupa, který s Hájkem hovořil tento týden osobně.

„Poprvé bylo Hájkovo jméno spojováno s Rittigem při policejní operaci známé jako Nagygate. Ukázalo se totiž, že si s lobbistou často telefonuje. A to ho stálo pozici náměstka Útvaru zvláštních činností – jednotky, která nasazuje odposlechy či sleduje podezřelé,“ zmiňuje v této souvislosti dále web Českého rozhlasu v návaznosti na nová zjištění Kroupy.

Hájek měl podle novináře Kroupy kdysi prý dokonce velet ÚZČ. Když totiž později z čela ÚZČ odcházel Tomáš Almer, tak jej tam prý chtěla za každou cenu protlačit někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová, která se scházela mimo jiné jak s lobbistou Ivo Rittigem, vyšetřovaným kvůli zmanipulovaným veřejným zakázkám a praní špinavých peněz, tak i se šéfem ČEZu Danielem Benešem.

„Do čela klíčového útvaru se Hájek nakonec nedostal, a to i přes to, že za něj měl u tehdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka lobbovat sám premiér Nečas. Šéfa policie totiž před Hájkem kvůli jeho podezřelým kontaktům protimafiánský útvar varoval – Hájek by totiž jako ředitel útvaru získal přehled o všech podezřelých, které detektivové napříč republikou monitorují,“ dodává k tomu rozhlas.

Přibil donáší dvěma stranám!

Podle Kroupy se novinář Marek Přibil nechová jako novinář, ale jako obchodník s informacemi. A donáší oběma stranám, tedy jak Babišovi, tak i druhé straně, která jej pověřila nahráváním Babiše a která jej dokonce finančně motivuje.

„Každopádně ze schůzky se skupinou kolem Stanislava Hájka přišel s tím, že mu budou platit nějaké peníze. A pravda je, že Hájek se o něj stará, pořád s ním nějak spolupracuje. A MAFRA (vydavatelství, pro které Přibil jako novinář pracoval a Andrej Babiš ho koupil) mu pravděpodobně dává také nějaké odstupné, takže všichni chtějí, aby mlčel,“ zmiňuje k tomu Kroupa. A dokonce naznačuje, že to, co Babišovi Přibil donášel, tak to opravdu mohly být živé spisy z výslechů. Investigativnímu týmu kolem Kroupy to prý vypověděl sám Dušan Brunclík, který je citován v jednom z materiálů, který se objevuje ve třetí nahrávce.

„Dušan Brunclík, s nímž jsme mluvili, tvrdí, že výslech autentický je. Z některých detailů rozhovoru, například jmen, identifikoval svůj výslech, který skutečně v kauze Beretta proběhl letos 8. 2. v 15:00 v Luhačovicích,“ vysvětlil k tomu Kroupa.

To ale zřejmě postřehl i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Nahrávka číslo tři pak zcela jednoznačně potvrzuje, že jste byl seznamován, a ne že to byla provokace, to seznámení jste radostně přijal a dokonce jste říkal, co by se mělo pustit před socanským sjezdem a co by se mělo pustit před volbami, aby to ty socany poškodilo co nejvíc, s informacemi z živého policejního spisu," zmínil ve svém proslovu Kalousek za debatním pultíkem.

„Pan Brunclík, jehož projev na nahrávce komentujete - cituji, říkal jste ´to na ně pěkně bleje´ - potvrdil Českému rozhlasu, že výslech,který je na nahrávce citován, je autentický a že ho poskytl v Luhačovicích 8. února. Tedy poměrně krátce poté, co vy jste předal Mafru do svěřeneckého fondu a přísahal jste, že opravdu své noviny ovlivňovat nebudete," dodal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…