Smutek za Karla Gotta zkazí Greta! Velmi vážné informace

09.10.2019 7:20

Hnutí Extinction Rebellion proslavila mimo jiné i aktivistka Greta Thunbergová. A má svou odnož i v Česku. Aktivisté chtějí upoznit na problémy s klimatem a vymíráním druhů. Jenže jejich akce časově koliduje se vzpomínkovou akcí na zpěváka Karla Gotta a také s ohlášeným státním smutkem. Pozvání na akci stále platí. A to není vše. Aktivisté hodlají v pátek blokovat i dopravu. V den, kdy se podle Andreje Babiše hodlá s Karlem Gottem rozloučit až 300 000 lidí. „Doslova nechutné,“ zní už z Hradu.

Smutek za Karla Gotta zkazí Greta! Velmi vážné informace
Foto: Repro Facebook
Popisek: Akce hnutí Extinction rebellion

Extinction Rebellion je hnutí, které má za cíl apelovat na vládu, aby začala jasně řešit klimatickou krizi, alespoň tak zní jeho popis na facebookovém profilu. „Rozvrat klimatu a ekologické zhroucení představují přímou existenční hrozbu nám všem. Ty, tvá rodina a vše, co máš rád, je ohroženo. Bez okamžité a rozhodné akce nám hrozí vyhynutí. Rebelie proti vyhynutí je nutná. Politické vedení nedokázalo ochránit lidi před znečištěním, zamezit hromadnému vymírání druhů na Zemi a zabránit možnému vyhynutí lidstva v blízké budoucnosti,“ straší hnutí slovy, která se velice podobají zvoláním mladistvé aktivistky Thunbergové.

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí

A akce, kterými chce Extinction Rebellion dát najevo naléhavost svého poselství a vynutit si tak pozornost, možná i poslušnost politiků, již začaly. 24. září zveřejnilo hnutí na Facebooku itinerář akce, která se odehraje převážně v Praze a bude se nazývat Národní rebelie. Má se odehrát 10. až 12. října. Aktivisté podle všeho hodlají protestovat na Náměstí republiky, kde budou „odvážlivci“ stát na velké kostce ledu s oprátkou kolem krku, dále před sídlem ČT na Kavčích horách, protože ČT prý neříká o změně klimatu a globálním vymírání celou pravdu, v pořadí je i sídlo ČEZu, který se proviňuje tím, že stále vlastní a užívá uhelné elektrárny, akce má pokračovat i na Staroměstkém náměstí a nakonec propukne „Velká rebelie za život“ na Václavském náměstí.

Ovšem aktivisté z Extinction Rebellion nehodlají jen demonstrovat. Součástí mají být i blokace dopravy. A to hned dvě, jedna v pátečních ranních hodinách mezi osmou a devátou a druhá taktéž v pátek, ale večer mezi pátou a šestou. Aktivisté z celkem pochopitelných důvodů neprozradili, kde chtějí dopravu narušovat.

Odkaz na akce ZDE a ZDE

Anketa

Patří Zdeněk Bakala za mříže?

86%
14%
hlasovalo: 80658 lidí

Své počínání zdůvodňují takto: „Zaběhnutý chod věcí pálí amazonský prales. Zaběhnutý chod věcí rozpouští arktický led. Zaběhnutý chod věcí nás nakonec zabije. Zaběhnutému chodu věcí se musí učinit přítrž. Nemáme na výběr. Buď vyhynutí, nebo rebelie.

Ráno a večer na několika místech Prahy zastavíme provoz miniblokádami (jen na sedm minut), abychom šířili poselství, že je potřeba vyjet ze zajetých kolejí. Nechceme obyčejným lidem zbytečně narušovat životy, ale už více než třicet let nikdo neposlouchá, co říkají světoví vědci a klimatická hnutí. Musíme se svým poselstvím vyjít do ulic. Požární poplach sice není nic příjemného, ale pořád lepší než spát v hořícím domě. Volte rebelii. Volte život.“

A při „Velké rebelii za život“, ke které má dojít v sobotu, se také něco chystá. „12. října uspořádáme protestní akci na Václavském náměstí. Bude mít dvě části – část bezpečnou, otevřenou všem a legální. Druhá část, která bude od legální části oddělena, bude blokáda, které se zúčastní lidé odhodlaní k akci občanské neposlušnosti,“ ohlašují aktivisté.

„Důležitou součástí strategie Extinction Rebellion jsou nenásilné přímé akce, jejichž očekávanou součástí je zajištění účastníků policií. Tato část protestu bude od festivalové prostorově oddělena. Zúčastní se jí lidé, kteří jsou přesvědčeni, že klimatickou krizi je potřeba řešit hned, že demonstrace nestačí. Kteří si myslí, že aby hlas občanů byl skutečně vyslyšen, musí dojít k narušení běžného pořádku. Aby lidé byli upozorněni na závažnost situace. Aby se posunula veřejná debata. Aby vláda začala klimatickou nouzi skutečně a efektivně řešit. Tito lidé jsou připraveni přinést osobní oběti. Jsou připraveni být zadrženi policií – protože nenásilné akce občanské neposlušnosti fungují, až když jsou dostatečně narušující, vlády je nemůžou ignorovat,“ zdůvodňují svou taktiku.

Odkaz na akci ZDE

Jak jsme vás již informovali, v pátek 10. října dojde k rozloučení s mistrem Karlem Gottem na pražském Žofíně, v sobotu 11. října pak proběhne zádušní mše v katedrále svatého Víta, kterou bude sloužit kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Jak uvedl premiér Andrej Babiš, na rozloučení s Karlem Gottem může přijet až 300 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, že najít parkovací místo v Praze není v některých částech snadné ani za normálního provozu, očekává se zvýšený zájem o hromadnou dopravu. Jak na soukromou i hromadnou dopravu budou působit blokády skupiny Extinction Rebellion necháváme na obrazotvornosti čtenářů. Stejně tak jako otázku, zda je vhodné demonstrovat v den státního smutku, který, jak je zřejmé z faktu, že pozvánky ve středu ráno stále platí, aktivistům nestál za to, aby datum akce změnili.

Právě k tomuto tématu už se vyjádřil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. „Nebezpeční extremisté z Rebelie proti vyhynutí chystají na tuto sobotu první blokádu v Praze. Je doslova nechutné, pokud se v den státního smutku bude konat tato přehlídka nehumánní a nenávistné ideologie.“ Pro úplnost dodejme, že k blokádám má dojít i v pátek a že aktivisté své plány avizovali ještě před úmrtím Karla Gotta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…