Smyčka zkázy v eurozóně. Profesor důrazně varuje země platící eurem

23.06.2022 12:48

Země platící eurem mají ve svém klubu zaděláno na problém. O slabém místě eurozóny se přitom ví už dlouho. Emeritní profesor na Stern School of Business, NYU a hlavní ekonom Atlas Capital Team Nouriel Roubini se rozepsal v komentáři pro prestižní Financial Times. Rozepsal se o „smyčce zkázy“.

Smyčka zkázy v eurozóně. Profesor důrazně varuje země platící eurem
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Emeritní profesor na Stern School of Business, NYU a hlavní ekonom Atlas Capital Team Nouriel Roubini v komentáři pro Financial Times na příkladu ukazuje, že eurozóna má ve svých základech zaděláno na problém, který v čase současné krize o to víc vyniká. Právě v čase krize se jasně ukazuje, jak moc se od sebe liší jižní země platící eurem od severněji položených zemí platících eurem.

„Nebezpečí jsou skutečná. Italské dlouhodobé výnosy vzrostly z úrovně pod 1 procentem na začátku roku na více než 4 procenta v posledních dnech. Riziko fragmentace však není jediným vážným problémem Evropské centrální banky (ECB). V posledních měsících se inflace v eurozóně také vyšplhala nad 8 procent. To je na podobné úrovni jako v USA, ale na rozdíl od Federálního rezervního systému plánuje ECB se zahájením zvyšování úrokových sazeb počkat do příštího měsíce,“ napsal Roubini s tím, že trh EU se s covidovou krizí vyrovnával pomaleji než americký trh a to je podle něj jeden z důvodů, proč je ECB opatrnější.

„Zotavení z covidu bylo v regionu chudokrevnější. Region je více vystaven energetickým šokům z dlouhé války na Ukrajině. A vzhledem k tomu, že je závislý na exportu do Číny, je také zranitelnější vůči zpomalení čínského růstu plynoucímu z pekingské politiky nulového covidu,“ pokračoval Roubini.

ECB musí podle emeritního profesora kalkulovat také s tím, že je na jedné straně třeba bojovat proti rostoucí inflaci, ale na straně druhé je třeba postupovat opatrně, aby se nezvyšovala i nezaměstnanost. Některé signály podle profesora naznačují, že se ekonomika eurozóny může dostat do problémů i bez toho, aby ECB zvýšila úrokové sazby.

„‚Smyčka zkázy‘ mezi zadluženými vládami a bankami držícími tento dluh, což je rys, kterým se do myslí mnoha lidí vypálila krize eurozóny před deseti lety, se vrátí do centra pozornosti,“ upozornil.

V problémech by se podle něj mohla ocitnout především Itálie, která si na zádech vláčí velký státní dluh, který za covidu ještě narostl a naděje na výrazný růst, který by pomohl dluh zkrotit, není prý příliš velká. Roubini upozornil, že obsluha státního dluhu se může pro Itálii stát příliš náročným úkolem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…