Sněmovna asi umožní prodloužení stav nouze do konce května k uprchlické krizI

29.03.2022 6:30

Poslanci dnes posoudí žádost kabinetu Petra Fialy (ODS) o souhlas s prodloužením nouzového stavu do konce května. Nouzový stav je podle vlády nadále nutný ke zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny po ruské invazi.

Sněmovna asi umožní prodloužení stav nouze do konce května k uprchlické krizI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Opoziční hnutí ANO kritizuje navrhovanou délku nouzového stavu, SPD jej nepodporuje vůbec. Navzdory tomu je pravděpodobné, že Sněmovna vládě hlasy koaliční většiny prodloužení nouzového stavu o téměř dva měsíce umožní.

Nouzový stav platí v Česku kvůli migrační vlně z Ukrajiny od pátku 4. března. Vláda ho vyhlásila na 30 dnů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) původně chtěl, aby vláda žádala poslance o souhlas s prodloužením nouzového stavu o tři měsíce do neděle 3. července. Kabinet nakonec schválil žádost do úterý 31. května.

Někteří ústavní právníci zapochybovali o tom, zda je návrh vlády o prodloužení nouzového stavu o více než 30 dní v souladu s předpisy. Fiala žádost hájí. Podobně jako další koaliční politici poukazuje na to, že do konce května se situace s uprchlíky z Ukrajiny nezlepší. Vládní činitelé také zdůrazňují, že nouzový stav na rozdíl od jeho trvání při koronavirové krizi neomezuje české obyvatele.

Kabinet podle předkládací zprávy využil jen část oprávnění, která jí dává nouzový stav. Nevylučuje přitom jejich rozšíření. „Zcela zásadní otázkou je nedostatek vhodných ubytovacích kapacit," uvádí vládní materiál.

Poslanci ANO avizovali, že by podpořili prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, delší nikoli. Hnutí chce od kabinetu krátkodobou i dlouhodobou strategii řešení uprchlické krize v bezpečnosti, školství, ubytování, zaměstnání, sociální oblasti nebo zdravotnictví. Hnutí SPD tvrdí, že vláda nouzový stav nepotřebuje. Poukazuje na to, že umožňuje mimo jiné nákupy bez výběrových řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…