Sněmovna by měla rozhodnout, zda vrátí vládě návrh rozpočtu

24.10.2012 6:22

Sněmovna by dnes měla začít v úvodním kole projednávat návrh státního rozpočtu pro příští rok. Vláda bude navrhovat, aby jí poslanci vrátili předlohu k přepracování. V ODS a tedy ani v koalici totiž neexistuje shoda nad balíčkem daňových změn, s nímž současný hospodářský plán počítá. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proto chce připravit do měsíce nový návrh státního rozpočtu. Bude respektovat nyní platnou legislativu.

Sněmovna by měla rozhodnout, zda vrátí vládě návrh rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

Druhým čtením vládního daňového balíčku, kdy se předkládají pozměňovací návrhy, by se mohli poslanci zabývat rovněž dnes. Předlohu kritizuje skupina poslanců ODS kolem Petra Tluchoře, dohoda nad změnami zatím není. Klub občanských demokratů se nad balíčkem sejde opět dnes ráno. S předlohou, která mimo jiné zvyšuje DPH v obou sazbách o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy, spojila vláda důvěru.

Dramatický vývoj situace

V sídle Poslanecké sněmovny se dnes odpoledne sejde k pravidelné schůzi vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Kabinet zasedne uprostřed krize hrozící pádem kabinetu poté, co se vedení strany stále nepodařilo přesvědčit část poslanců ODS, aby podpořili vládní balíček zvyšující některé daně. Vláda se kvůli tomu v úterý rozhodla stáhnout ze sněmovny návrh státního rozpočtu na příští rok.

Dramatický vývoj situace kolem daňové legislativy a tvorby rozpočtu tak zřejmě bude jednání kabinetu dominovat zvlášť poté, co bylo z programu schůze vlády staženo několik významnějších bodů.

Vláda kromě toho nejspíš odmítne novelu, v níž Karlovarský kraj navrhl zavést třísetkorunové dálniční známky pro řidiče, kteří využívají pouze krátkou rychlostní silnici R6 v tomto regionu.

Sněmovna by měla ve druhém čtení projednávat také novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, která by rozšířila jeho pravomoci. Předloha navazuje na ústavní novelu, kterou už dolní komora schválila. Její projednávání se ale zadrhlo v Senátu. Senátoři chtějí počkat na podobu novely zákona o NKÚ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…