Sněmovna by měla volit ombudsmana, mohla by hlasovat i o vládě

02.02.2014 16:58

Poslanci by na své únorové schůzi, která začne v úterý, měli volit nového ombudsmana a mohli by také hlasovat o důvěře nové trojkoaliční vládě. Zatím ale není jisté, který den by se poslanci těmito body zabývali. Podle předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je možné, aby se o důvěře na únorové schůzi hlasovalo. Konkrétní termín pak podle něj záleží na tom, kdy se na něj se žádostí obrátí premiér Bohuslav Sobotka. Vláda chce požádat sněmovnu o důvěru kolem 18. února.

Sněmovna by měla volit ombudsmana, mohla by hlasovat i o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Novou trojkoaliční vládu složenou z ČSSD, ANO a KDU-ČSL jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu. Vláda pak musí do 30 dnů předstoupit před sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry.

Ombudsman a řada zákonů

Nového ombudsmana by měli poslanci volit poté, co dosavadní veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský loni v prosinci na tuto funkci rezignoval. Senát do této funkce navrhl dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka a jeho předchůdkyni v této funkci Annu Šabatovou. Křečka nominoval také prezident Miloš Zeman. Grémium sociální demokracie v pátek doporučilo svým poslancům, aby podpořili Šabatovou.

Poslanci by měli projednávat řadu vládních návrhů zákonů, které jim předložila ještě bývalá úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Jsou jich zhruba čtyři desítky. Nová vláda chce ale některé z nich stáhnout z projednávání a jednat o tom chce v pondělí. Mezi vládními předlohami, které míří k závěrečnému schvalování, je například novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta má občanům umožnit, aby čerpali zdravotní péči v jiném členském státě EU a přitom jim ji hradila jejich zdravotní pojišťovna. Hradit by ji ale měla jen do té výše, kterou by vynaložila v tuzemsku.

Zrušení lustračního zákona

 Z poslaneckých novel by se měla sněmovna v prvním čtení zabývat například návrhem poslanců KSČM na zrušení lustračního zákona nebo jiným jejich návrhem na vypsání referenda o zrušení církevních restitucí. Do projednání také míří předlohy TOP 09, které mají zavést tzv. finanční ústavu a brzdu proti růstu státního dluhu.

Poslanci by také měli obměnit dozorčí i správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Měli by také volit nové členy rady Ústavu pro studium totalitních režimů a nového člena vedení Nejvyššího kontrolního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…