Sněmovna je bitevním polem, prohlásila Němcová. Lidovec Bartošek dodává...

22.05.2015 22:45

V posledních dnech se především na půdě Poslanecké sněmovny strhl další boj. Na jedné straně stojí Andrej Babiš (ANO), na druhé straně pravicová opozice TOP 09 a ODS. Lidovci, které čeká o víkendu sjezd, jsou tak trochu na pomezí. Na jedné straně kritizují Andreje Babiše, ale na straně druhé v koalici drží slovo, což také považují za svou devizu, jak zdůraznil místopředseda křesťanských demokratů Jan Bartošek.

Sněmovna je bitevním polem, prohlásila Němcová. Lidovec Bartošek dodává...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Lidovce čeká o víkendu sjezd? Co bude po něm? A jaká budoucnost čeká nejen tuto středovou stranu, ale celou českou pravici? V pátečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali místopředseda křesťanských demokratů a sněmovny Jan Bartošek a poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a Miroslava Němcová (ODS).

Lidovci prý mají růžové brýle

Co je předností lidovců, ptal se hned v úvodu moderátor. „Stabilita, důvěryhodnost a také to, že držíme dohody,“ odvětil Bartošek. Připomenul také, že křesťanské demokraty dnes vedou noví lidé, kteří se snaží případné neshody v koalici řešit diskusí uvnitř, a ne přes média. Musejí se samozřejmě vypořádat např. se střetem zájmů Andreje Babiše (ANO), ale o tomto střetu věděli i voliči, a přece Babiše volili. „Už Josef Lux říkal, že tančíte s tím, kdo je v sále,“ zavzpomínal na slova slavného předsedy lidovců.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podle Němcové si ale lidovci nasadili růžové brýle. Tvrdí, že se snaží prosazovat především svůj program, ale moc po nás nechtějte, abychom řešili jiné problémy, jako je právě střet zájmů Andreje Babiše. To přitom musí řešit každá strana, která se chce nazývat demokratickou a chce bránit oligarchizaci politiky. Langšádlová dodala, že by ani lidovcům, ani sociálním demokratům nevyčítala, že složili vládu, ale vyčetla by jim, že podporují byznys Andreje Babiše. „Podporují ty jeho korupční kroky,“ prohlásila s odkazem na biopaliva.

Bartošek obratem poukázal na to, že se Andrej Babiš dostal k moci především proto, že selhaly předchozí pravicové vlády. Tato slova Němcová následně označila za farizejství a pokrytectví. „ODS mohou mnozí vyčítat lecos, ale nebylo myslitelné, aby se tu odehrával takový střet zájmů a takový přesun miliard pro jeho podniky,“ prohlásila Němcová. Možná za to následní ministři ČSSD a KDU-ČSL dostávají více z rozpočtu, spekulovala dále Němcová.

„Chyb se tu stala celá řada,“ doplnila Langšádlová a všichni politici se z nich učí. Ale současný střet zájmů je tak obrovský, že je na něj třeba neustále upozorňovat. I proto je tu pokus opozice o vyslovení nedůvěry vládě. Dochází na něj za situace, kdy prý Babiš mění názory na podporu biopaliv a koalice mu jejich podporu nezastavuje.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Bartošek si posteskl nad tím, že podobné střety ve sněmovně překrývají jinou dobrou práci poslanců, ale podle Němcové je sněmovna „bitevním polem, na kterém se musejí utkávat různé názory“. Jako pamětnice sněmovního dění si netroufne říci, jestli je to dnes horší, než to bývalo dříve, ale kupříkladu projevy někdejšího poslance ČSSD Davida Ratha, jenž dnes stojí před soudem, by raději vymazala z paměti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …