Sněmovna je ve varu kvůli Babišovi: S drsným projevem vystoupil Zaorálek. Pelikán pak naznačil cosi o Sobotkovi a cenzurovaném rozhovoru v tisku

10.05.2017 15:21

Poslanci na mimořádné schůzi debatují o údajném zneužívání médií a dalších institucí předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. A je hodně veselo! Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) za řečnickým pultem třeba přednesl vtip. Hodně nechutný. No a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zmínil cosi o „průseru jako Brno, který se musel nějak překrýt“.

Sněmovna je ve varu kvůli Babišovi: S drsným projevem vystoupil Zaorálek. Pelikán pak naznačil cosi o Sobotkovi a cenzurovaném rozhovoru v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Poslanci na mimořádné schůzi debatují o údajném zneužívání médií a dalších institucí předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten je totiž již pár dní popotahován kvůli nahrávkám, na kterých hovoří s novinářem svého bývalého deníku MfD o materiálech připravovaných na své politické rivaly. Babiš kvůli tomu ale včera podal trestní oznámení a tvrdí, že se stal obětí cílené provokace.

Celkem tři nahrávky přitom zveřejnila na sociálních sítích prozatím neznámá skupina, jež si říká Julius Šuman. Na té poslední, která se objevila v pondělí, novinář Marek Přibil zřejmě nabízí Babišovi dokumenty, které podle něj pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Babiš ale tvrdí, že všechno, co mu kdy Přibil v nahrávkách podsouvá, od sebe kopal. To si ale rozhodně nemyslí ani opozice, ale ani koaliční partneři.

„Tady končí jedna legenda! Konec legendy Babiše, který není politik!“ zaútočil na Babiše ve svém proslovu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). A v tomto duchu i pokračoval:

„Ta první legenda, kterou tady pan Babiš mnohokrát opakoval, když říkal, že on vlastně není politik, že on vlastně tady sice sedí s námi jako ta kačena, která kváká, kolébá se, chová se, ale vlastně to není kačena. Ne. Pan Babiš tady sedí s námi jako poslanec, je ve vládě jako místopředseda vlády, dělá všechno jako my, a je opravdu politik. On tomu dlouho nevěřil. Tak bych mu teď poradil, aby se podíval do zahraničních novin. V médiích v zahraničí, pane ministře, vás berou bohužel všichni jako politika, vnímají vás jako součást české politické scény... Tak dlouho jste říkal, že chcete bojovat s matrixem, až se ukázalo, že ho budujete a jste jeho součástí. Vy ten matrix vytváříte, budujete! Chci, aby se Sněmovna shodla na tom, že Andrej Babiš nepatří do české vlády,“ hřímal šéf české diplomacie.

„Přestaňte věřit tomu, že když je někdo zajištěn, tak že je to bezpečnější. On si totiž svými penězi vytváří monopol,“ řekl také ministr zahraničí. A přidal vtip, který má prý jako jedno z dědictví po otci.

„Nastoupí do tramvaje pán, hodně opilý, a jak se klátí, tak se nakloní a vyklopí svému spolucestujícímu obsah žaludku do klína. A ten člověk, co to schytá, tak se rozzlobí a křičí: ‚Pane, podívejte se, proboha, podívejte se, co jste udělal? Vždyť vy jste čuně! Nebo ještě něco horšího!´ A ten dotyčný mu na to řekne: ‚Já že jsem čuně? Podívejte se na sebe, jak vy vypadáte!´ A přiznám se vám, že to je asi tak ta situace, ve které si připadám po projevu pana ministra Andreje Babiše,“ uvedl Zaorálek.

Odvolejte mne, a já vám ukážu!

Ministr zahraničí na konci svého projevu ale do Babiše pěkně zaťal drápky. Řekl totiž, že mu Babiš před pár dny řekl: „Odvolejte mě a já vám ukážu, co dokáží moje média...". „Opakuji tu větu vaši. Vy jste mi řekl: Odvolejte mě a já vám ukážu, co dokáží moje média!" Na to se ale Babiš mimo mikrofon ošil a zmínil, že to je lež. „Sprostě lžete. Sprostě," uvedl.

„I  já budu proti té korupční hydře bojovat, co budu schopen. Například návrhem plošného zákona o majetkových přiznáních, který sem znovu a znovu budeme my komunisté nosit a budeme přicházet s tím, aby každý, kdo jde do politiky či do jiné veřejné funkce, složil svoje účty, ukázal svoje účty a rovněž při odchodu,“ zmínil ve svém proslovu předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Jeho prý na předřečníkovi, tedy na Andreji Babišovi, zaujalo tvrzení „o nejúspěšnější vládě“.

„A tak se ptám, co tato tzv. nejúspěšnější vláda už řadu měsíců dělá pro občany? Vedle toho, že se mezi sebou vzájemně dohaduje o to, kdo je větší lupič, o to, kdo koho sleduje, o to, kdo koho má odvolat nebo kdo má podat či nepodat demisi?... Chci připomenout, že politika je přece služba pro lidi!“ uvedl Kováčik s tím, že komunističtí poslanci budou hlasovat pro program této mimořádné schůze.

Když na začátku roku průzkumy ukazovaly prohru, tak bylo úzko!

Svého šéfa Babiše hájil o něco později předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, jak se jen dalo. Kromě jiného řekl, že premiér Sobotka a ČSSD útočí na ANO již od krajských voleb. „Považuju to vše tady za zinscenované divadlo s předem jasným koncem,“ zdůraznil. Podle něj volební preference donutily ty velké strany, aby hnutí ANO nějak pošpinily.

„A když na začátku roku průzkumy ukazovaly prohru, tak bylo úzko a shodli se pak, že to udělají přes Babiše,“ naznačil Faltýnek. A přidal k tomu, že hnutí ANO nemá ani jeden korupční skandál. Někteří poslanci se mu však smáli.

„Je to průser jako Brno a ten se musel nějak překrýt!“ rozhovořil se Faltýnek o zneužívání dotací do sportu, kvůli čemuž včera podala demisi ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Pelikán: Kdyby někdo nahrával vás, dozvíme se horší věci

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) mimo jiné naznačil, že když kdysi dělal rozhovor pro Hospodářské noviny, tak mu prý vysoce postavený sociální demokrat a blízký přítel premiéra volal s tím, že toto a toto tam řekl pěkně, ale toto a tamto zase špatně. A to, co řekl špatně, tak se pak ve vydání neobjevilo.

„Nevíme, kdo to nahrál. Nevíme kdo to sestříhal tak, jak se mu hodilo. A nevíme, kdo to pouští postupně do světa tak, jak se mu to hodí. Nějaký zbabělec to dělá, který se nedokáže ani podepsat? Můžeme jenom spekulovat, kdo to je. Bereme-li to podle toho, komu se to hodí - tak je to premiér? Je to ministr vnitra? Je to některý z kmotrů, kteří za nimi stojí? Kdo ví!“ udeřil Pelikán.

„Když budeme po těch nahrávkách pátrat, tak budeme spolupachateli. Jste spolupachateli toho, kdo nahrávky pouští to světa! Přestaňte být pokrytci! Kdyby někdo nahrával vás, dozvíme se mnohem horší věci. A dost možná, že vás někdo nahrává. A pak to možná někdo také pustí. Když to dopustíte jednou, tak to nikdy nezastavíte,“ vzkázal zákonodárcům.

„Každý má právo na ochranu před zneužíváním údajů o své osobě. To ´každý´ – je dámy a pánové – i Andrej Babiš! A já vás žádám, abyste jako Poslanecká sněmovna neschvalovali pořad schůze, jehož předmětem je porušování Listiny základních práv a svobod," zakončil Pelikán svou řeč.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura na to ale reagoval slovy, že Pelikán vyhrožuje. „Co děláte pro to, aby se to nedělo?" zeptal se jej a sám si odpověděl, že nic. Stanjura také podotkl, že Babiš v souvislosti s nynějším případem zaujal "oblíbenou ufňukanou figuru".

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzval Babiše, aby svolal Bezpečnostní radu státu, pokud ho nahrávky poškozují. Bartošek ještě řekl, že ač Babiš tvrdí, že není ze světa politiky a není politik, je ve skutečnosti součástí politiky už od 90. let. Babiš podle něj formoval politickou scénu, jen nebyl tolik vidět. Zmínil Babišovy vazby na bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera a na někdejšího premiéra ČSSD Stanislava Grosse. „V civilizované společnosti byste jako ministr odstoupil, nebo měl odstoupit," řekl Bartošek s odkazem na obsah nahrávek.

Po dvou hodinách nakonec poslanci odhlasovali pořad schůze. Pro program hlasovalo 106 poslanců napříč politickým spektrem, proti bylo  jen hnutí ANO a část poslanců z Úsvitu. Poté tak mohli hovořit všichni poslanci, tedy nejenom ti s přednostním právem. Ze sociálních demokratů se hlasování zdržela poslankyně za ČSSD Marie Benešová, která má blízko k prezidentovi Zemanovi.

Je to sado maso!

Poslankyně Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) ve svém projevu apelovala na svědomí členů hnutí ANO. Obrátila se především na poslance, kteří byli původně novináři a ptala se, jestli je v pořádku, že Babiš podle nahrávek ovlivňoval svoje média. Dodala, že Babiš by měl vyvodit politickou odpovědnost.

„To, co předvádí tato sněmovna je brutální sado – maso!“ podotkl poslanec ANO Martin Komárek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…