Sněmovna podpořila, aby se upravila exekuce společného jmění manželů

19.03.2014 21:13

Ze soudního řádu možná zmizí ustanovení, podle něhož je při vymáhání dluhu spadajícího do společného jmění manželů možné postihnout i bankovní účet a mzdu manžela nebo manželky dlužníka. Vrátil by se stav, který platil před začátkem loňského roku. Sněmovna příslušnou poslaneckou novelu ve středu podpořila a poslala ji do ústavně právního výboru.

Sněmovna podpořila, aby se upravila exekuce společného jmění manželů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Předkladatelé tvrdí, že nynější úprava vytváří z manželství v podstatě neomezený ručitelský závazek. Je podle nich srovnatelná s tím, že by exekutoři mohli postihnout majetek příbuzných dlužníka. Předloha ale čelila kritice.

„Mně na tom nic nevadí, že je manželství neomezeným ručením. Jeden manžel dělá dluhy, druhý pořizuje majetek. A co ten věřitel?" tázal se šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Návrh na zamítnutí předlohy už v prvním čtení ale neprosadil. Rovněž zpravodaj Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) se obává případů účelového převádění majetku. Poslanci se shodovali na tom, že výbor bude muset předlohu zásadně upravit.

Exekuce majetku ve společném jmění by podle předkladatelů byla možná i potom, co by navrhovaná novela platila. „Vylučuje pouze takovou exekuci proti majetku druhého manžela, který nemusí být ve společném jmění, a to za situace, kdy postižený manžel nemá ani možnost účinně dokázat, že majetek je výlučně jeho, protože takové tvrzení není důvodem pro částečné zastavení exekuce," dodali autoři.

Úprava platná nyní se do občanského soudního řádu dostala v minulém volebním období při projednávání její vládní novely ve sněmovním ústavně právním výboru. Současnou předlohu podepsala skupina poslanců TOP 09 a Starostů v čele s Helenou Langšádlovou. Podpis pod ní připojili také Marek Benda z ODS, Jan Chvojka z ČSSD, Helena Válková z ANO a Jan Bartošek z KDU-ČSL. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…