Sněmovna se bude zabývat „podivnou novelou". Roli tu hraje i evropská směrnice

08.02.2014 10:18

Sněmovna asi zvýší v novele obalového zákona cíle pro recyklaci obalů pro následující roky. Poslancům to doporučil výbor pro životní prostředí. Ve vládní novele jsou podle Ministerstva životního prostředí cíle pro využití odpadů stejné jako nyní. Hnutí Duha je pokládá za nízké.

Sněmovna se bude zabývat „podivnou novelou". Roli tu hraje i evropská směrnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Celkový recyklační cíl obalů stanoví předloha předchozího úřednického kabinetu pro rok 2015 na 55 procent, přičemž realita předloňského roku byla 70 procent, upozornilo Hnutí Duha. Poslanci v souvislosti s tím zablokovali schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení a postoupili ji do výboru. Výborový návrh by zvýšil celkový recyklační cíl do konce roku 2015 na 60 procent a do konce roku 2016 na 65 procent, uvádí usnesení. Poslanci by mohli o konečné podobě novely rozhodnout příští týden.

Ministerstvo životního prostředí uvádělo, že původně navržené recyklační cíle jsou kompromisem. Evropská komise prý avizuje, že bude brzy revidovat příslušnou evropskou směrnici, která by se promítla i do českého právního řádu. Dalším důvodem pro zachování současných cílů byla nejistota ohledně vývoje hospodářství, dodalo ministerstvo.

Hnutí Duha označilo předlohu kabinetu Jiřího Rusnoka za podivnou. Uvedlo, že jde o snahu recyklaci schválně brzdit. Předloha taky přejímá evropskou směrnici, která rozšiřuje názorné příklady konkrétních výrobků, zda mají, nebo nemají být považovány za obaly. Členské státy ji měly do právních řádů začlenit do loňského září. Evropská komise už s Českem zahájila řízení pro porušení povinnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…