Sněmovna se dala do varu: Chce poslat Babiše a Faltýnka ke stíhání

06.09.2017 9:57

Sněmovna začala rozhodovat o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Policie chce oba poslance obvinit v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Babiš i Faltýnek pochybení odmítají, případ vnímají jako politickou kauzu a snahu ovlivnit říjnové parlamentní volby.

Sněmovna se dala do varu: Chce poslat Babiše a Faltýnka ke stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

Na začátku celého jednání předsedkyně mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) přečetla žádost policie a načrtla celou proceduru kolem kauzy. Následně svou zprávu přednesli zpravodajové výboru Jiří Dolejš (KSČM) a Stanislav Huml (ČSSD). Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům žádosti policie vyhovět. Sněmovna tak s největší pravděpodobností oba poslance ke stíhání vydá. Dolejš popisoval, jak se členové výboru seznamovali s policejní žádostí i se spisem.

„Poslanecká sněmovna v žádném případě nemůže být tribunálem, nejsme v roli žalobců a ani obhájců. Měli jsme možnost nahlédnout do spisu. Ale to neznamená, že jsme rozebírali kvalitu dokazování, jen jsme se seznamovali s tím, jakou práci policie odvedla. Spis koresponduje se žádostí. Já se domnívám, že ono dokazování je z čistě materiálního, listinného hlediska relevantní. Policie má informace z bankovních výpisů, komplexní účetnictví, znalecké posudky, atd...“ řekl mimo jiné Dolejš.

„Nemám co dodat,“ zmínil za sněmovním pultíkem Huml. Podle něj Dolejš vše podstatné už před ním řekl. I on zdůraznil, že policie má relevantní důkazy a to i výpisy z bankovních účtů a jiné důležité materiály.

Babiš měl „cíleně a vědomě koordinovat své blízké“

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení.

Babiš podle policie měl „cíleně a vědomě koordinovat své blízké“ v případu možného dotačního podvodu v rámci Čapího hnízda. V kauze kromě dvou výše jmenovaných figurují také Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Například jeho manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Trestné činnosti se Babiš měl podle policie dopustit tím, že v druhé polovině roku 2007 „v úmyslu podvodně získat dotaci“ dal jako ovládající osoba pokyn představenstvu společnosti ZZN Pelhřimov k účelovému vyvedení společnosti ZZN Agro Pelhřimov s.r.o. z holdingové struktury Agrofertu. Následně členové představenstva ZZN Pelhřimov, mezi nimiž byl i Jaroslav Faltýnek, údajně vědomě za účelem budoucího skrytí vlastnické struktury rozhodli o změně právní formy ZZN Agro Pelhřimov s.r.o. na akciovou společnost, přestože k tomuto kroku nebyl podle policie žádný ekonomický ani podnikatelský důvod.

Babiš jako ovládající osoba, měl dát později pokyn představenstvu ZZN Pelhřimov (ve kterém seděl i Faltýnek) k „fiktivnímu a ryze účelovému prodeji 20 kmenových akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov a.s. předem určeným nabyvatelům“. Policie k tomu v žádosti uvádí, že prodej těchto akcií byl schválen bez předchozí veřejné nabídky a snahy o dosažení co nejvyšší ceny s „vědomím, že se jedná o účelový a fiktivní převod akcií za účelem zakrytí skutečné identity fakticky ovládající osoby“, tedy Andreje Babiše.

Babiš pro média již dříve odmítl, že by řídil a koordinoval dotační podvod. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ uvedl. Na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice přiznal, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…