Sněmovna se zavřela a jednala o Murínovi neveřejně. Toto o jednání „vynesli“ poslanci

27.03.2018 22:05

Program mimořádné schůze ke GIBS dnes Sněmovna neschválila a poslanci se tak snahou premiéra v demisi Andreje Babiše zprostit funkce ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína zabývat nebudou. Celé jednání trvalo přibližně hodinu a bylo neveřejné. „Dopadlo to podle očekávání. Babiš je ve střetu zájmů. Sám je trestně stíhaný, ale na všech frontách útočí na ředitele útvaru,“ sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Sněmovna se zavřela a jednala o Murínovi neveřejně. Toto o jednání „vynesli“ poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v demisi. Na programu mimo jiné i novela zákona o zbraních či zákoníku práce

Celé jednání iniciovala TOP 09, která požadovala, aby premiér v demisi Andrej Babiš vysvětlil, proč má v čele GIBS skončit Michal Murín. K neveřejnému jednání se na svém facebooku posléze vyjádřil poslanec ODS Pavel Žáček. „Doufám, že neprozrazuji žádné tajemství, jménem klubu ODS jsem vystoupil na neveřejném jednání Sněmovny a mimo jiné jsem se řediteli GIBS omluvil za průběh nezvládnutého výboru pro bezpečnost, kde nás stíhaný premiér v demisi převálcoval,“ uvedl poslanec s tím, že přečetl svým kolegům vyjádření plukovníka Murína z tohoto výboru, které však bohužel zaniklo v nastalém zmatku. „Vyjádřil jsem se i ke ‚kvalitě‘ přípisu státních zástupců, který Andrej Babiš využil proti GIBS,“ dodal.

„Premiér Babiš po velice krátkém projevu utekl z jednacího sálu, aniž by si vyposlechl jediný příspěvek a měl snahu alespoň na něco poslancům odpovědět,“ stěžoval si ve svém facebookovém příspěvku poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka, který později napsal, že o tom, jak postupuje premiér Babiš ve věci zproštění služby ředitele GIBS poslanci ANO a někteří další mluvit prostě nechtějí. „Kde je ta transparentnost hnutí ANO, aby vysvětlil premiér důvody pro takový krok a odpověděl poslancům. Teď už se to ANO nehodí,“ dodal.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se trestně stíhaný premiér v demisi překotně snaží vyměnit na neuralgických místech státní správy maximum pracovníků za „své lidi“, a evidentně se s politickou nezávislostí nechce smířit ani u GIBS. „Od začátku letošního roku realizoval kroky, které vzbuzují silné podezření z mocenské zvůle, i kdyby důvody ke správnímu řízení s plukovníkem Murínem byly skutečně objektivní a vážné, nemůže v tomto řízení rozhodovat trestně stíhaná osoba,“ zdůraznil.

  • Původní zdroj ZDE

Kalousek podle informací serveru Forum24.cz dále připomněl, že GIBS je orgánem činným v trestním řízení a probíhající proces, který trestně stíhaný premiér nastartoval, je realizací perverzního snu každého obviněného: „Chci rozhodovat o svých vyšetřovatelích.“

„Buď bude funkci předsedy vlády vykonávat osoba, která není trestně stíhaná a povede řízení s ředitelem GIBS bez vlastního konfliktu zájmů, nebo trestně stíhaný premiér ukončí toto řízení a zřekne se rozhodování v personálních otázkách orgánů činných v trestním řízení,“ řekl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro server iDNES.cz hovořil o tom, že schůze dopadle přesně tak, jak se bohužel očekávalo. „Bohužel schůze byla nakonec nevřejná a občaně se tak nemohli podívat, jaká argumentace zazněla. Mimořádná schůze skončila opět bez elementárních odpovědí na zcela normální a zásadní otázky. Babiš je navíc sám ve střetu zájmů, když je sám trestně stíhán a takto na všech frontách útočí na ředitele útvaru, který má kontrolovat činnost policie,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…