Sněmovna zachraňuje pivo. A poslanci odhlasovali i větší zadlužení

22.04.2020 15:35

Poslanci na úterní schůzi schválili řadu nových opatření, která by měla zmírnit dopady koronavirové pandemie. Rozhodlo se mimo jiné o zvýšení ošetřovného pro rodiče, kteří museli zůstat s dětmi doma kvůli uzavření škol a školek. Dále také o vrácení spotřební daně za pivo, které pivovary nedokázaly prodat kvůli zavřeným hospodám a restauracím. Ve středu poslanci vládní koalice prosadili zvýšení strukturálního deficitu v příštím roce až na čtyři procenta HDP, když přehlasovali opozici a senátní veto.

Sněmovna zachraňuje pivo. A poslanci odhlasovali i větší zadlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna

O vrácení spotřební daně za vylité pivo žádal Český svaz pivovarů a sladoven s tím, že by to bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální. Poslanci žádosti vyhověli a přidali výjimku k novele zákona o spotřebních daních, která již byla přijata dříve.

Anketa

Byl Mirek Topolánek dobrý politik?

3%
97%
hlasovalo: 26989 lidí

Důležitou novinkou je schválení ošetřovného, které se má od dubna zvýšit z 60 na 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance. Ošetřovné se nejspíše bude vyplácet až do letních prázdnin. V rámci novely prošel také pozměňovací zákon koaličních poslanců Romana Sklenáka (ČSSD) a Jany Pastuchové (ANO), podle kterého ošetřovné dostanou také lidé pracující na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti.

Dávku 80 procent může podle zpráv České televize pobírat až 181 tisíc lidí. Za měsíc by tak státní kasa musela na ošetřovné vydat zhruba 3,5 miliardy korun, skoro o miliardu více než při předchozí výši 60 procent.

Poslanci také rozhodli o zmírnění povinnosti očkování dítěte kvůli pobytu na škole v přírodě. Očkování nově nemá být podmínkou pro pobyt dítěte na škole v přírodě, pro běžné tábory ale tato povinnost zůstává. Senát přitom požadoval, aby se tato povinnost zmírnila i v případě táborů.

Ve středu vládní většina těsně prosadila zákon, který pro příští rok zvyšuje takzvaný strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Opozicí i Senátem kritizovaná novela prošla rovnými 101 potřebnými hlasy koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů. Podle vlády je novela nutná pro sestavení státního rozpočtu na příští rok, nyní musí zákon podepsat prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…