Snížení daní jen na dva roky. Zeman věří, že Babiš dodrží slib

20.11.2020 15:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) má důvěru prezidenta Miloše Zemana, že dodrží svůj politický závazek a po zrušení superhrubé mzdy bude patnáctiprocentní nová daň z příjmu pro většinu obyvatel země trvat pouze dva roky. V novém daňovém balíčku žádné časové omezení uvedeno není, píše iDNES.cz.

Snížení daní jen na dva roky. Zeman věří, že Babiš dodrží slib
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Omezení daňové změny na dva roky je uvedeno v důvodové zprávě jako politický závazek. Pan prezident věří panu premiérovi, že tento závazek dodrží,“ napsal na dotaz iDNES.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pokud jde o daňovou změnu samotnou, je podle jeho slov nyní nutné vyčkat na dokončení legislativního procesu.

Změny v balíčku připraví veřejný rozpočet o 130 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připustila, že „je to rána“.

Návrh na zásadní snížení daní schválili poslanci v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek. Návrh premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy a také nové sazby daně z příjmu z hrubé mzdy na 15 a 23 procent podpořily svými hlasy poslanci ANO, ODS a SPD. 

Zatím zrušení superhrubé mzdy není definitivní. Zákon musí posoudit Senát a podepsat prezident. Sněmovna schválila rovněž takzvaný stravenkový paušál jako alternativu k současným stravenkám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …