Sobec Vystrčil, zaznělo z Hradu. Jako kdyby jel do Katalánska

27.08.2020 15:44

Předseda Senátu Miloš Vystrčil odlétá na svou sledovanou pracovní cestu na Tchaj-wan. Jede tam přes nesouhlas vlády, ministra zahraničí i prezidenta republiky. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček vydal ve čtvrtek kategorické prohlášení hlavy státu, která prohlašuje Vystrčilův krok za projev nebývalého politického sobectví.

Sobec Vystrčil, zaznělo z Hradu. Jako kdyby jel do Katalánska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vystrčil před odletem na tiskové konferenci v Senátu uvedl, že jeho cesta má tři cíle. Tím prvním je podpora českých podnikatelů. Druhým pak „ukázat, že je Česko svobodnou a suverénní zemí“. Senát podle jeho slov (pronesených za přítomnosti předsedy zahraničního výboru komory Pavla Fischera) „má zájem na tom, aby Česko vystupovalo tak, jak kdysi nastavili Václav Havel a Jiří Dienstbier. To znamená, že hájí svobodu a demokracii a hájí svoji suverenitu“.

Třetím důvodem pak je ukázat, že Česká republika bude spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi, „bez ohledu, zda si to někdo jiný přeje nebo nepřeje“.

Tím „někým“ je míněna právě Čína, která dala opakovaně otevřeně najevo své negativní stanovisko. Protesty čínského velvyslanectví v Praze byly důvodem napětí mezi Senátem a zbytkem politické reprezentace, někteří je dávají i do souvislosti s úmrtím bývalého předsedy senátu Jaroslava Kubery na inkfart. Jeho nástupce Vystrčil vytrvale opakoval, že Kuberovi cestu na Tchaj-wan dluží a pozval do delegace i jeho vdovu.

Na Tchaj-wan, dříve zvaný Formosa, se po prohrané čínské občanské válce s komunisty uchýlil vůdce nacionalistů Čankajšek a vyhlásil zde vlastní stát, zvaný Čínská republika. Vláda v Pekingu jej nikdy neuznala a Tchaj-wan, ostrov u čínského pobřeží, považuje stále za své území. Její „politiku jedné Číny“ akceptuje celý svět, Vystrčil bude prvním vrcholným ústavním činitelem, který na ostrov zamíří.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Vystrčil pro svou cestu nezískal mimo Senát podporu v žádné ústavní instituci. Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil námitky už před Jaroslavem Kuberou, a zopakoval je i Miloši Vystrčilovi. Nyní jeho mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že „stanovisko pana prezidenta k cestě předsedy Senátu na Tchaj-wan, stejně jako dalších ústavních činitelů, je nesouhlasné. Cesta jde přímo proti jednotné zahraniční politice ČR a jde přímo proti jednotné zahraniční politice EU“.

Prezident Zeman nabídl srovnání. Je to podle něj podobné, jako kdyby předseda Vystrčil navzdory protestům Španělska navštívil Katalánsko.

Podle prezidenta se jedná o nezdvořilost v mezinárodních vztazích. „Přitom doposud byla ČR oceňována za solidní diplomacii dodržující mezinárodní pravidla,“ zdůraznil.

Cesta bude mít negativní dopad na české firmy, podnikající v Číně, jak už Peking avizoval. Podle prezidenta Zemana se tedy jedná od předsedy Vystrčila o „nebývalé politické sobectví“.

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…